» » » » Marea razbunare a lui Stalin

Deviza "Cine nu-i cu noi, e impotriva noastra!" ascunde realitati infricosatoare petrecute pe timpul lui Stalin. Conducatorul sovietic stia ca politica sa nu poate fi agreata de toate paturile sociale, asa ca epurarile din motive politice (si nu numai) au fost intensificate in perioada 1936-1938. Eliminarile "suspectilor" si "sabotorilor" nu au incetat niciodata de la venirea lui Stalin la putere pana la moartea lui. Intreaga perioada stalinista (1922-1953) a fost caracterizata de neincredere si suspiciune, de procese dubioase si executii arbitrare.


Cum a fost incurajat Hitler

 Termenii in care istoricii descriu evenimentele sangeroase din perioada 1936-1938 sunt diversi, dar ei au acelasi inteles: "Marea Epurare", "Marea Purificare" si chiar "Marea Teroare" (sintagma preluata dupa Regimul Terorii, 1793-1794, din perioada Revolutiei franceze, cand mii de persoane au fost executate ca fiind "antirevolutionare"). Numai ca spre deosebire de Robespierre (care a fost si el ghilotinat la finele Terorii), Stalin a supravietuit.

 Este foarte greu de estimat numarul total al victimelor, deoarece au fost atat executii semnate direct de catre liderul de la Kremlin, cat si victime ale proceselor rapide facute de "Troicile NKVD" (comisii de trei persoane cu abilitati extrajudiciare). Au fost numerosi decedati in timpul transporturilor spre lagarele de munca fortata si in interiorul lagarelor. Pe listele cu executati semnate de Stalin figureaza 681.692 de persoane. Dar o organizatie ruseasca pentru drepturile omului, "Societatea Memorial", estimeaza ca numarul victimelor epurarii au fost peste 1,3 milioane de oameni...

 Etapele "Marii Razbunari" a lui Stalin au fost reprezentate de cele patru procese de la Moscova (trei publice si unul secret), initierea Troicilor NKVD (pentru accelerarea "justitiei revolutionare") si folosirea unui nou articol de lege privind "sabotajul contrarevolutionar". Sa mentionam ca prima "Razbunare" (neviolenta) s-a desfasurat in 1933, cand sute de mii de membri de partid au fost exclusi. Dar din fatidicul an 1936, eliminarea din partid insemna arestare si executie...

 Tintele sangeroasei epurari au fost tarani, policieni, militari si grupurile etnice (considerate "Coloana a cincea"), deseori sub pretextul unei colabarari cu nazistii. Istoria arata ca eliminarile din randul Armatei Rosii au fost greseli uluitoare facute de Stalin. Astfel, au fost epurati 3 maresali (din 5), principala victima fiind Mihail Tuhacevski (fost sef de Stat Major), 13 generali de armata, 8 amirali si numerosi generali de diverse ranguri. In aceste circumstante, Armata Rosie a suferit o grea lovitura organizatorica. Iar istoricii sunt de parere ca fenomenul negativ sinucigas produs de seful URSS l-a incurajat pe Hitler sa porneasca invazia asupra acestei tari si sa fie convins ca va cuceri Moscova (Operatiunea Barbarossa). Dar istoria a aratat ca rusii nu pot fi infranti la ei acasa.

Prieten pana la... moarte

 Atat de mult si-a dorit Stalin ca conduca de unul singur, fara nici un potential rival politic, incat si-a ucis toti prietenii din perioada cand bolsevicii au cucerit puterea. Se estimeaza ca peste o mie de delegati (din aproape 2.000) la Congresul din 1934 au fost eliminati. Cei mai apropiati amici din perioada Revolutiei din 1917 au fost ucisi la Marea Razbunare, doar Trotki a mai trait pana in 1940, cand a fost asasinat in Mexic.

PAUL IOAN

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply