» » » » Rute pentru sclavi

O vasta retea de galerii sapate sub monumentala resedinta a imparatului Hadrian (73-139) din Tivoli, in apropiere de Roma - un complex de cladiri - destinata circulatiei sclavilor si a transportului de materiale, a fost descoperita si degajata integral. Reteaua tentaculara (tunelurile au o latime cuprinsa intre 2,40 si 5 metri si o lungime totala de peste 700 de metri) a fost sapata sub acest domeniu imperial care se intindea pe o suprafata de 120 hectare. Galeriile au fost pietruite pentru a permite circulatia (se efectua in ambele sensuri), a carelor si saretelor care asigurau transportul sclavilor si aprovizionarea cu alimente si diverse materiale.

La constructia maiestuoasei resedinte (astfel de constructii purtau denumirea de vila) compusa din 30 de edificii si diverse constructii realizate in secolul al II-lea d.Hr. (teatre, terme, fantani, bazine, pesteri artificiale etc.) au lucrat zeci de arhitecti, sute de mesteri si mii de sclavi, inclusiv femei.
 Arheologii stiau insa de existenta unei parti a acestei retele subterane. Cateva galerii stramte au fost descoperite cu mult timp inainte - in secolul al XIX-lea - in Tivoli, dar nimeni nu si-a imaginat ca sub edificiile lui Hadrian existau rute de transport atat de vaste. S-a conturat ideea unor explorari complexe in subsolul resedintei imperiale. Dupa ce au fost studiate harti, documente, de catre specialisti din Centrul de Cercetari Arheologice si Speologice din Roma, au inceput sapaturile.

 In structuri din fragmente de roca compacte si pamant intarit a fost descoperita o mica galerie cercetata de un robot miniaturizat echipat cu o camera de luat vederi. Dupa ce au fost studiate imaginile care indicau existenta unor galerii umplute cu sedimente, au inceput lucrarile de degajare. Galeriile vor putea fi vizitate de public in acest an.

DORIN MARAN


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply