» » » » » Palatul lui Domitian


Palatul lui Domitian din Roma este considerat una dintre minunile lumii antice. Putine constructii ale vremii au avut proportiile si stralucirea acestuia, resedinta a ultimului imparat din dinastia Flavia. Colina Palatina, asociata intotdeauna in memoria locuitorilor vechii Rome cu legenda lui Romulus si Remus, preferata printre cele sapte coline ale cetatii, a fost si unul dintre cele mai ravnite locuri pentru constructii. In timpul Republicii aici si-au facut case marile personalitati politice iar imparatul Augustus si-a fixat si el tot aici resedinta. Tot pe Colina Palatina au fost palatele in care au locuit Tiberius, Caligula, Claudius si Nero. Imparatul Domitian (81-96) a transformat insa intreaga Colina  intr-un palat imperial de fapt un complex, terminat in jurul anului 92.

Pentru constructie, a apelat la priceperea arhitectului Rabirius care a facut un plan la o scara larga si complexa. Arhitectul urmarea amplasarea locurilor istorice care nu trebuiau distruse sub niciun motiv, ci dimpotriva noile edificii urmau sa fie armonizate cu ele. Printre acestea se numarau "pestera lupilor" si "coliba ciobanului" unde, conform legendei, au fost dusi Romulus si Remus. Erau locuri care constituiau cea mai importanta atractie turistica a vremii. Pe langa acestea au fost construite Stadionul, Gradina Acvatica si doua edificii de o importanta deosebita. Este vorba de Casa Flavia, centrul afacerilor oficiale ale Imperiului si Casa Augustana, resedinta imperiala oficiala.
In interiorul complexului, care forma un tot unitar, se aflau apartamente oficiale, apartamente private, o sala a tronului, un templu si o capela (lararium) biblioteci, un hipodrom, o sala pentru banchete (triclinium), gradini si fantani. Magnificul peristil, zidurile de marmura, superbele coloane, totul crea un adevarat model pentru viitoarele palate europene.
Spre deosebire de palatele grecesti de pe tarmul Marii Egee, cel de aici se mandrea cu multimea acestor coloane pur decorative pentru ca romanii invatasera cum sa transporte usor materialele si sa foloseasca betonul, care oferea o mai usoara manipulare fata de vechile blocuri masive. In acest fel romanii isi terminau mai repede constructiile iar ridicarea lor pe mai multe niveluri nu reprezenta nicio dificultate. Casa Angustana era astfel o constructie in care betonul era folosit din belsug. De aceea s-a putut realiza un ansamblu complex de camere de diferite marimi si inaltimi, edificiul fiind ridicat pe doua niveluri. Imparatii romani de mai tarziu foloseu camerele de la diferitele etaje in functie de vreme, de caldura sau raceala anotimpului respectiv.
Palatul lui Domitian a ramas vreme de trei secole resedinta oficiala a imparatului, reprezentand atat un simbol al puterii imperiale romane, cat si un veritabil succes in arhitectura vremii.
In zilele noastre, privim ruinele maretului palat ca pe o dovada a trecerii necrutatoare a timpului. Pot fi inca admirate zidurile hipodromului, ale Casei Flavia si ale Casei Augustana desi in secolul al XVI-lea Colina Palatina a devenit resedinta oficiala a familiei Farnese, care a transformat si chiar a daramat multe dintre constructiile existente pe o parte a dealului. Cealalta parte a fost invadata de o vegetatie luxurianta, din care abia se mai vad edificiile evocatoare ale trecutului cum ar fi Templul Cybelei, ridicat in anul 204 i.Hr. in onoarea Zeitei Mame a Pamantului sau Casa Livia in care a locuit sotia lui Augustus, casa impodobita cu cateva fresce de mare valoare care au supravietuit de-a lungul timpului pastrandu-si intreaga prospetimea.

IRINA STOICA


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply