» » » Facebook vă pune pozele la îngheţ! Iată ferma de servere pe care şi-o construieşte în apropiere de Cercul Arctic

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/centrala-Facebook.jpg

Noua fermă de servere a gigantului Facebook, situată în oraşul nordic Lulea, Suedia, este primul centru în afara SUA a reţelei de socializare, locaţia fiind aleasă deoarece frigul aprig din această zonă va contribui la răcirea calculatoarelor de înaltă performanţă ale companiei, prezintă Daily Mail.

Facebook a avut în vedere mai multe locaţii din Europa, şi a ales Lulea pentru climatul rece de aici. Această mişcare a companiei va ajuta ca Facebook să aibă o viteză mai mare pentru utilizatorii din Europa.
„Facebook are mai mulţi utilizatori în afara SUA decât în interiorul ţării, aşa că era momentul să ne extindem pe continentul european”, a declarat Tom Furlong, director de operaţiuni de la Facebook.
Acesta a mai spus că utilizatorii europeni vor beneficia de o performanţă mai bună a reţelei de socializare datorită acestui punct de legătură pentru traficul de date mult mai aproape de ei. Facebook stochează în prezent toate informaţiile în locaţii din California, Virginia şi Oregon şi mai construieşte o altă centrală de date în Carolina de Nord.
http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/centrala-facebook-2.jpg
Companiile se bazează pe centrele de date suplimentare nu doar pentru a furniza conexiuni mai rapide pentru persoanele aflate în apropierea lor, dar şi pentru a fi o rezervă de siguranţă în cazul unei erori a sistemului.
Prăbuşirea recentă a serviciului BlackBerry a fost o dovadă a daunelor ce pot fi cauzate de companiile ce au prea puţine centre de date care să îşi asume şi să susţină întreaga încărcătură de informaţii, mai ales dacă una dintre ele întâlneşte un obstacol tehnic.
Situat la 100 de kilometri de Cercul Arctic, oraşul Lulea se află în apropiere de centrale hidroelectrice care generează de două ori mai multă electricitate decât barajul Hoover de la graniţa dintre Arizona şi Nevada.
Pentru a preveni situaţiile de întrerupere a energiei electrice, proiectele de construcţie au prevăzut ca fiecare clădire să aibă 14 generatoare diesel de rezervă, cu o putere totală de 40 MW.
Centrul de date Lulea, care va fi alcătuit din trei clădiri de servere de 28.000 de metri pătraţi, va fi gata în anul 2014. Întreaga construcţie va avea nevoie de 120 MW de energie, în totalitate provenită de la hidrocentrale.
În timp ce multe ferme de servere se bazează pe sisteme de răcire, aceasta va folosi un sistem avansat de răcire alimentat de evaporarea apei. Pentru aproximativ opt luni ale anului, centrala se va răci singură folosind aerul extrem de rece de afară.
Căldura provenită de la rafturile serverului va încălzi şi birourile din interiorul clădirii.
Facebook nu a dezvăluit nici un cost al investiţiei, dar oficialii de la Lulea au estimat anterior că această construcţie va costa până la 760 de milioane de dolari.
Având temperaturi sub zero grade în timpul iernii, iar în timpul verii maxime ce nu depăşesc 25 de grade Celsius, oficialii oraşului Lulea s-au folosit de climatul arctic în încercarea lor de “a se vinde” şi de a câştiga notorietatea unui punct central pentru fermele sau ariile de servere.
Pe lângă acesta, şi alte oraşe nordice au adoptat strategii asemănătoare.
În 2009, Google a achiziţionat o fabrică de hârtie în Hamina, sudul Finlandei, şi a transformat-o într-un centru de date, folosind apă din Marea Baltică pentru sistemul său de răcire.
Serverele din interiorul centrelor de date sunt coloana vertebrală a serviciilor de Internet, precum Facebook. Serverele stochează şi transmit miliarde de actualizări de status, legături, fotografii şi toate aplicaţiile exterioare folosite de membrii Facebook. Sursa : financiarul.ro

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply