Holocaustul naşte încă legende şi mistere, chiar şi în Bacău.
La intrarea în cimitirul evreiesc dinspre Sarata a fost ridicat un monument din piatră, închinat victimelor Holocaustului. A fost construit în 1959, ulterior fiind declarat monument istoric.
Pe el scrie în mai multe limbi “Aici zac evrei prefăcuţi în săpun de bestiile fasciste – 1939-1944 / În amintirea lor, înfrăţiţi-vă popoare în lupta pentru o lume nouă”.
Se spune că sub acel monument se află un sicriu plin cu bucăţi de săpun făcut din grăsime umană. Ba mai mult, unii evrei povestesc cum în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, erau obligaţi de nemţi să se spele cu săpunul fabricat din corpul confraţilor lor.
În plus, inscripţia ”RIF” de pe bucăţile de săpun a dat naştere la convingerea că s-ar traduce ”Reichs Juden-Fett”, adică ”săpun curat evreiesc”.
În zilele noastre, “Memorialul Yad Vashem” (n.r. - autoritate israeliana in domeniul Holocaustului) a declarat oficial că naziştii nu au făcut niciodată săpun din cadavrele evreilor.
Hari Vigdar, liderul Comunitatii Evreilor băcăuani, a refuzat să comenteze în vreun fel subiectul. Şi-a exprimat doar convingerea că naziştii chiar au fabricat săpun din fiinţe umane.
Istoricul Eugen Şendrea afirmă că povestea săpunului făcut din evrei a fost doar o  ”propagandă comunistă”.