» » » » Zone izolate si periculoase pe Glob


Exista in lume locuri pe cat de frumoase pe atat de izolate si de periculoase. Mike Sowden, explorator, a identificat cateva insule unde se ajunge destul de greu. E vorba de grupul de insule Tristan da Cunha (Marea Britanie), Insula Ursului din arhipelagul arctic Svalbard, Insula Bouvet (Norvegia), Bishop Roch (un simbol al Angliei), Insula Boreray (Scotia), Insula North Sentinel din Oceanul Indian si, nu in ultimul rand Insula Rockall (Marea Britanie).

Tristan da Cunha - cea mai izolata, dar locuita

 Acest grup de insule apartine Marii Britanii si este cel mai izolat arhipelag din lume. Tarmul cel mai apropiat este Africa de Sud, la 2816 km spre est, iar spre vest, America de Sud, aflata la o distanta de 3360 km. Arhipelagul Tristan da Cunha a fost anexat de Marea Britanie la 1816 iar aici traiesc doar 262 de persoane. Cercetatorii cred ca acestea au ca stramosi cei 8 barbati si 7 femei care au ajuns pe insula intre 1816 si 1908. Considerata cea mai izolata insula locuita din lume, poate fi vizitata doar cu aprobarea Consiliului insulei si un certificat dat de politia locala.

Insula Ursului sau Bjornoya - rezervatie naturala

 Este cea mai sudica insula din arhipelagul arctic Svalbard. In ciuda distantei mari fata de continentul european (643 km) si a lipsei de vegetatie, insula a gazduit, de-a lungul vremii, mai multe activitati cum ar fi mineritul, pescuitul si vanatoarea de balene. Astazi, fiind declarata rezervatie naturala, singurii oameni care mai traiesc pe insula sunt angajatii statiei meteorologice Herwighamna.

Bouvet - inaccesibila

 Aceasta insula detine recordul pentru cea mai inaccesibila insula nelocuita din lume. Suprafata sa este acoperita aproape in intregime de un ghetar iar falezele sale sunt abrupte. Cel mai apropiat continent este Antarctica, aflat la circa 1600 km spre sud. Desi insula poarta numele exploratorului francez Charles Bouvet de Lozier, ea depinde de Norvegia din 1930. Insula este o rezervatie naturala fiind vizitata, din cand in cand, de un vas de cercetare.

Bishop Rock - simbol al englezilor

 Este de fapt o roca de mici dimensiuni, aflata la 49 km de Anglia, consemnata in Cartea Recordurilor ca fiind cea mai mica insula din lume pe care se gaseste o... cladire. Bishop Rock se afla la extremitatea atlantica a insulelor Scilly din vestul peninsulei Cornwall iar farul construit de englezi la 1858 lumineaza si astazi. Considerat de britanici un simbol al tarii lor, in 1991, farul a fost complet modernizat. Are zece etaje iar functionarea sa este total automatizata. Ultimul paznic a parasit insula in decembrie 1992.

Boreray - neprietenoasa, dar candva locuita

 In 1986, insulele St. Kilda din Scotia au fost incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO, datorita frumusetii lor naturale, remarcandu-se prin unele dintre cele mai inalte faleze din Europa si prin coloniile unor specii de pasari rare. Cercetatorii au fost surprinsi sa descopere ca aceste insule aflate la 100 de km de M. Britanie au fost locuite, in ciuda conditiilor neprielnice, inca din cele mai vechi timpuri. Boreray este cea mai "neprietenoasa" dintre insulele St. Kilda.
 Un alt loc periculos este insula North Sentinel din Oceanul Indian. Aici se afla cea mai izolata civilizatie care nu vrea sa aiba de-a face cu lumea moderna. Doar un antropolog indian a reusit sa se imprieteneasca cu membrii ei, dupa 24 de ani de eforturi. Salbaticie totala. De-a lungul istoriei, multi si-au incercat norocul de-a ajunge in aceste locuri izolate si periculoase dar, deosebit de atractive, nu numai pentru specialisti.

IOANA FLORIA


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply