» » » » Sondaje de opinie OZN


Asa cum scria Natalie DiBlasio in ziarul USA Today, canalul de televiziune National Geographic a lansat, la sfarsitul lunii iunie 2012 un nou serial numit Chasing UFOs, dedicat fenomenului OZN. Cu aceasta ocazie s-a efectuat, la cererea canalului TV, o ancheta privind atitudinea populatiei fata de OZN-uri. Brad Dancer, prim vicepresedinte pentru cercetare si media digitala la National Geographic, a declarat ca "Am dorit sa luam pulsul opiniei publice... Am dorit sa capatam o imagine cum vad americanii fenomenul OZN, ce cred oamenii si in ce fel cultura populara poate sau nu sa influenteze opiniile lor in acest domeniu".

Rezultatele sondajului spun ca 36% din americani, adica 80 de milioane cred in existenta OZN-urilor, 17% nu cred, iar 47% nu sunt siguri. Un american din zece crede ca a si vazut un OZN. Circa 79% dintre participantii la sondaj cred ca guvernul ascunde marelui public informatiile pe care le are despre OZN-uri, iar 55% cred ca exista persoane de tipul "oamenilor in negru" care ameninta pe cei care au vazut OZN-uri. La intrebarea cum ar reactiona daca s-ar intalni cu niste extraterestri, 22% au spus ca ar incerca sa intre in relatii prietenesti, 15% ca ar lua-o la fuga, 13% ca s-ar incuia in casa iar 2% ca ar incerca sa-i omoare. La intrebarea pe care dintre eroii din filme i-ar chema in ajutor daca Pamantul ar fi atacat de extraterestri agresivi, 21% au spus ca pe Hulk, 12% pe Batman si 8% l-ar chema pe Spider-Man. A existat si o intrebare legata de alegeri. 65% din participantii la ancheta credeau ca Barack Obama era mai bine pregatit decat Mitt Romney pentru a face fata unei invazii extraterestre.

Un alt sondaj a fost comandat de catre realizatorii unui nou joc video, care propune jucatorului salvarea lumii de la o invazie inamica. Esantionul a cuprins 1359 adulti din Marea Britanie iar surprinzatorul rezultat a fost ca mai multi englezi cred in extraterestri decat in Dumnezeu. Extrapoland la intreaga populatie, se estimeaza ca 33,1 milioane de persoane din Marea Britanie cred ca exista viata pe alte planete, in timp ce numai 27,5 milioane - mai putin de jumatate din tara - cred ca exista un Dumnezeu. Rezultatele sondajului mai arata ca 52 la suta din populatie considera ca anumite dovezi privind fenomenul OZN-uri sunt sau ar putea fi tinute secret, din cauza faptului ca dezvaluirea lor ar pune in pericol stabilitatea guvernului. Unul din 10 oameni sustin ca au vazut un OZN; intre acestia numarul barbatilor este cu aproape un sfert mai mare decat al femeilor.

"In urma cu numai 20 de ani, religia constituia o parte importanta a vietii in Marea Britanie, si acest sondaj arata cat de mult s-a schimbat atitudinea oamenilor" a declarat Nick Pope, fost angajat al Ministerului Apararii pentru observatii OZN. "Credinta in fenomenul extraterestru este acum mai raspandita decat oricand, iar multi se intreaba cum am reactiona noi sau guvernele noastre la vestea ca extraterestrii exista".
Interesant, mai multi barbati cred in viata de pe alte planete decat femeile, cu aceeasi tendinta evidenta atunci cand se analizeaza daca exista un Dumnezeu. In cazul in care extraterestrii ar veni la noi pe fata, peste o treime din populatie ar manifesta curiozitate mai mult decat orice altceva; a doua cea mai raspandita emotie fiind frica. Dar chiar si in acest caz, unul din cinci ar ramane sceptic.
In plus, 20 la suta din populatia tarii considera ca OZN-urile au si aterizat, in timp ce peste cinci milioane de britanici cred ca debarcarile astronautilor pe Luna au fost trucate.

Nick Pope comenteaza

Intr-o declaratie recenta, Nick Pope (foto), cunoscutul ufolog britanic, comenta ca a fost implicat in problematica OZN nu dupa o observatie sau ca un hobby, ca altii, ci primind o sarcina de serviciu in cadrul guvernului! "Am lucrat pentru Ministerul Apararii timp de 21 de ani, intre 1985 si 2006. Am avut o cariera variata si placuta, dar sarcina mea, de departe cea mai bizara, in cadrul Ministerului a fost una pe care am exercitat-o in perioada 1991-1994, atunci cand responsabilitatile mele includeau cercetarea si investigarea rapoartelor OZN".

Pope a aratat ca proiectul OZN al Ministerului Apararii dateaza din anii '50 si a fost numit, intr-un mod simpatic, Flying Saucer Working Party (grupul de lucru pentru farfurii zburatoare). Grupul a fost infiintat in 1950 de catre consilierul stiintific principal al Ministerului Apararii, marele pionier radar Sir Henry Tizard, care afirma ca observatiile OZN nu ar trebui sa fie respinse fara a efectua o anumita investigatie stiintifica adecvata.

Concluziile grupului de lucru au fost sceptice. Raportul sau final, realizat in 1951, opina ca OZN-urile sunt identificari eronate, farse sau iluzii, recomandand sa nu se mai efectueze investigatii suplimentare pe viitor. Dar in 1952 Ministerul Apararii a fost tarat inapoi, fara tragere de inima, in problematica OZN dupa un val de aparitii in timpul unui mare exercitiu NATO, in care numerosi piloti Royal Air Force (RAF), au observat OZN-uri care aveau viteze extraordinare si efectuau manevre imposibile, urmarite si pe radar.
Suspiciunile se indreptau desigur spre ipoteza ca in spatele aparitiilor erau rusii, nu martienii. Cu toate acestea, Ministerul Apararii si RAF si-au pastrat mintile deschise, drept pentru care termenii de referinta ai proiectului OZN al Ministerului Apararii implicau pur si simplu investigarea tuturor observatiilor OZN pentru a vedea daca ele aduc dovezi privind orice posibila amenintare pentru Regatul Unit, sau orice "interes pentru aparare", un concept mai general, definitia caruia a fost evitata cu grija.

Pope relata ca "in 1991, atunci cand am fost mutat la acest compartiment, nu am avut nicio idee la ce sa ma astept. Pana atunci nu credeam in OZN-uri si nici nu am avut vreun interes pentru acest subiect. Dupa cum imi amintesc la ora actuala, prima observatie pe care am investigat-o implica lumini albe, rosii si verzi nu departe de aeroportul Heathrow! Concluzia mea, cum era de asteptat, a fost "probabil avion". Cele mai multe dintre cele 200-300 observatii pe care le-am investigat in fiecare an, s-au dovedit a avea explicatii simple: lumini ale unor aeronave, baloane meteorologice, meteori, sateliti si diverse alte obiecte si fenomene conventionale. Dar circa 5% din raportari au ramas neexplicate, iar pentru o parte din aceste cazuri observatorii erau ofiteri de politie, personal militar si piloti".

"Unul dintre cazurile cele mai fascinante pe care le-am investigat a avut loc in martie 1993 si a implicat un OZN care a zburat peste doua baze militare. Unul dintre martorii RAF a descris ca a vazut o mare nava, de forma triunghiulara, care a zburat foarte lent peste baza RAF Shawbury in Midlands, inainte sa accelereze pentru a se departa spre orizont, mult mai rapid decat un avion cu reactie militar. Prima noastra suspiciune a fost ca aceasta a fost o aeronava prototip sau poate o drona - un avion de spionaj de tip nou. Dar investigatiile ulterioare nu au putut descoperi nimic de acest fel".

"Postul meu implica mai mult decat pur si simplu investigarea fenomenului OZN. O zi tipica putea aduce orice, de la a raspunde la intrebari venite din mass-media, pana la a ajuta un copil cu un proiect scolar vizand OZN-uri. Acesta a fost un loc de munca fascinant, dar, desi am devenit cunoscut sub numele de "adevaratul Fox Mulder", proiectul OZN al Ministerului Apararii nu a fost la fel de plin de farmec ca serialul "Dosarele X"!".

"In ciuda a o multime de teorii ale conspiratiei, care sugereaza ca eu am fost cel care acopera adevarul despre OZN-uri, nu a existat nicio conspiratie. Sau, mai degraba, in cazul in care autoritatile au intr-adevar un OZN prabusit ascuns undeva, mi-e teama ca nu mi-au spus asta. Oamenii pot sa se convinga ei insisi, intrucat Ministerul Apararii se afla in plin proces de desecretizare si punere la dispozitia publicului a intregii arhive de dosare OZN. S-a procedat astfel intrucat dupa ce a fost introdusa legea libertatii de informare (Freedom of Information Act), Ministerul Apararii a primit mai multe cereri cu privire la OZN-uri decat despre orice alt subiect!"

"Sunt adesea intrebat cum cred eu ca arata extraterestrii ori ce s-ar putea intampla daca am intalni vreodata extraterestrii. Hollywood-ul a venit cu o varietate de raspunsuri la prima intrebare: unii ar fi draguti, altii infricosatori. Parerea mea personala este ca extraterestrii ar putea arata ca ceva ce nu ne-am imaginat nici macar de departe. Dar un singur lucru cred ca este destul de probabil, anume ca noi avem de-a face cu roboti sau cyborgi. Prima noastra intalnire cu extraterestrii ar putea implica inteligenta artificiala si, aceasta fiind situatia, ei ne-ar putea contacta prin calculatoarele noastre: un e-mail de la ET, ca sa spunem asa!".
Pope a aratat in continuare ca, de cand a plecat de la Ministerul Apararii, a devenit un jurnalist si realizator de emisiuni radio. Avand in vedere experienta sa anterioara, s-a specializat in fenomene inexplicabile, teorii ale conspiratiei si science fiction. Participa de multe ori la filme documentare, emisiuni TV, sau la realizarea de jocuri cu tematica extraterestra.

In prezent este implicat in promovarea unui nou joc de calculator despre invazia extraterestra, un joc de strategie in care poti construi un sediu, sa selectezi o echipa si sa intreprinzi diverse misiuni: de la doborarea unui OZN si lupta cu extraterestri, pana la cercetarea tehnologiilor extraterestre. Jocul combina aspecte tactice cu secvente de actiune si lupta la sol. E provocator si foarte distractiv.

DAN D. FARCAS

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply