» » » » Vulcanii cei mai spectaculosi din lume



Ne vine greu sa credem, uneori, ca asemenea fenomene se întâmpla pe planeta noastra. Misteriosi, încântatori, periculosi, fascinanti, vulcanii se întrec în surprize. Cei care trezesc tot mai mult interesul cercetatorilor, sunt, de altfel, si cei mai interesanti. Spre exemplificare amintim: vulcanul Krakatau, Mauna Loa, Paricutin, Fuji, Taal, Etna, Kilauea, Muntele Fuji, sau vulcanul subacvatic Vailulu‘u.


Krakatau – „gura de iad”

 Insula se afla în Indonezia, între Sava si Sumatra iar prima eruptie apocaliptica a avut loc în 1883, ucigând peste 40.000 de persoane. „Gura de iad” avea sa se dezlantuie cu furie, coloana piroclastica înaltându-se la peste 27 metri. Cercetatorii de astazi au calculat ca unda de soc rezultata la eruptie s-a deplasat cu viteza de 1086 km/ora si a fost atât de puternica acustic încât a perforat timpanele marinarilor aflati pe vasele din Strâmtoarea Sondelor, fiind înregistrata chiar si de barografele din România. Cantitatea de cenusa vulcanica aruncata în atmosfera a împiedicat lumina Soarelui sa ajunga pe Pamânt timp de câteva saptamâni, lasând în întuneric o mare parte din arhipelagul indonezian. Apusurile de soare din urmatoarele luni au produs efecte optice spectaculoase. Cauza care a dus la acea distrugatoare eruptie vulcanica a suscitat multe controverse. Conform unei ultime teorii, exploziile ar fi fost cauzate de o imixtiune brusca a magmei incandescente bazaltice în interiorul magmei mai reci si mai usoare. Înca activ, Anak Krakatau, cum denumesc indonezienii vulcanul, tine în alerta specialistii.

Vulcanul Fuji – cu simetrie perfecta a conului

 Considerat de japonezi un munte sfânt, craterul sau urias purtând numele de Niin, adica, „Templul”, Muntele Fuji este cel mai înalt din Japonia si unul dintre cei mai frumosi din lume datorita simetriei perfecte a conului. Vârful maiestuos al vulcanului Fuji a fost de-a lungul secolelor sursa de inspiratie pentru multi pictori si poeti. Legenda spune ca vulcanul ar fi luat nastere într-o singura noapte. Geologii sustin ca acest munte dateaza din epoca glaciara. Fuji este un vulcan adormit, ultima eruptie având loc în anul 1707 când cerul din preajma craterului a fost acoperit de un nor de praf, iar evenimentul a durat 13 zile.

Taal (Manila) – cel mai mic vulcan din lume

 Este destul de mic dar impresionant, fiind de fapt un complex vulcanic din Arhipelag. În plus aici se gaseste si Lacul Taal care este asemanat cu Lacul Sf. Ana din tara noastra. Vulcanul a înregistrat 33 de eruptii din anul 1572 pâna în zilele noastre, cea mai recenta având loc în 1977. Taal, a devenit un adevarat obiectiv turistic al Manilei, multi curiosi, riscându-si viata, pentru a ajunge si a admira peisajele magnifice, cum rar se mai întâlnesc în lume.

Paricutin – vulcan izbucnit într-un lan de porumb

 A aparut în 1943 într-un lan de porumb al unui fermier în statul mexican Michoacan, ajungând, într-o saptamâna la înaltimea unei cladiri de cinci etaje. Dupa numai un an avea 450 m înaltime iar în doi ani s-a latit cu 16 m, în primele luni aruncând la suprafata în jur de doua miliarde de metri cubi de cenusa si lava. În 1952 eruptia s-a oprit si se pare ca nu se va mai „trezi” niciodata, fiind, dupa cum sustin vulcanologii, un vulcan monogenetic. Este considerat o adevarata minune a lumii.

Vulcanul Kilauea

 Situat în Hawaii, este recunoscut ca fiind cel mai activ vulcan din lume dar si ca unul cu cele mai nonviolente eruptii actuale. Din 1952 a erupt de 35 de ori iar cea din 1983 continua si azi la cel mai înalt con, facându-l sa fie vulcanul cu cea mai lunga zona de eruptie din ultimii 200 de ani.
 O lume cu multe necunoscute despre care cercetatorii nu si-au spus ultimul cuvânt.

IOANA FLORIA

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply