» » » » Galeria marilor inventatori ai lumii



Cine poate spune cum ar fi aratat lumea în lipsa marilor inventatori care au scris paginile de aur ale istoriei? Unii spun ca lumea ar fi aratat altfel decât cea pe care o cunoastem azi daca inventatorii ar fi fost altii si inventiile s-ar fi canalizat în cu totul alte directii. Despre câtiva inventatori uitati am scris saptamâna trecuta, acum e rândul marilor inventatori, prezentati pe o lista, în ordine descrescatoare.


 LEONARDO DA VINCI. Multi ar fi contrariati sa vada ca una dintre cele mai stralucite minti ale Renasterii apare pe ultimul loc în acesta lista, dar problema nu e la el, ci la vremurile în care a trait. Ideile lui au depasit atât de mult tehnologia vremurilor încât nici una din ideile lui stralucite nu a putut fi materializata. Si aici sta o alta întrebare a istoriei: ce s-ar fi întâmplat daca doar câteva din ideile lui Da Vinci s-ar fi putut materializa în vremea lui? Ce-ar fi fost sa existe elicoptere si submarine înca de acum 500 de ani? Cum ar fi evoluat transporturile, de pilda?

 Asa, se poate spune ca Leonardo Da Vinci n-a „inventat” nimic. El a avut doar viziuni asupra unor realizari tehnice, dar o persoana care n-a avut aptitudinile mecanice necesare pentru a construi lucruri cu propriile mâini. A avut atât de multe idei încât nu a putut aprofunda nici una, dincolo de câteva schite futuristice pe hârtie. În schimb, nu a previzionat nici una din inventiile remarcabile, precum electricitatea, telefonul, fotografia. O minte uriasa, fara îndoiala, care daca s-ar fi putut concentra macar pe o singura idee suficient de intens si de profund incât sa reuseasca sa o puna în practica, ar fi putut dovedit ca ar fi putut fi cel mai mare inventator din istorie.

 EDWIN LAND. Un fizician din Connecticut despre care nu se poate spune ca a inventat fotografia. În schimb, despre Edwin Land se poate spune ca a inventat sau perfectionat aproape tot ce are legatura cu ea. În 1926, pe vremea când era la Universitatea Harvard, Land a pus la punct un nou sistem de polarizare prin alinierea si încastrarea cristalelor pe o hârtie din plastic pe care a denumit-o Polaroid. Mai târziu, lucrând alaturi de alti tineri cercetatori, el a aplicat principiul polarizarii la filtre optice, aparatura optica si procese de filmare, pentru ca apoi sa fondeze Polaroid Corporation. Land este posesorul a 535 de patente pe teritoriul SUA, dar este foarte cunoscut în întreaga lume pentru inventia sa majora, si anume primul aparat de fotografiat cu autodeveloparea hârtiei. Azi, aparatele digitale au distrus definitiv faima aparatelor Polaroid.

 BENJAMIN FRANKLIN. Putina lume stie ca printre numeroasele lui aptitudini (a fost un cunoscut poet, scriitor si tipograf, satirist, teoretician politic, politician, cercetator, activist civic, om de stat si diplomat), Benjamin Franklin a fost si un inventator prodigios. Printre numeroasele sale inventii se poate aminti paratraznetul. Dar si muzicuta din sticla, cuptorul Franklin, ochelarii bifocali, odometrul auto sau cateterul urinar. Spre deosebire de Land, Franklin nu si-a patentat nici una din inventiile sale, fiind de parere ca „asa cum noi ne bucuram de inventiile altora, la fel, inventiile mele ar trebui sa fie folosite liber de altii”. Ceea ce este departe de ideea de „copyright” atât de sacrosanta azi.

 JEROME „JERRY” HAL LEMELSON. Probabil nimeni nu a auzit despre acest inventator care a fost unul dintre cei mai prolifici inventatori din istorie. Lemelson are 605 de patente la activ! Ce a inventat? De la depozite automatizate, roboti industriali, telefoane fara fir, fax-urile, video-recorderele, camcorderele si banda magnetica folosita de Sony în celebrele walkmane. Lemelson mai are patente în domeniul instrumentelor medicale, detectarea si tratamentul cancerului, tehnologiile de acoperire ale diamantelor, bunurile de consum electronice.

 GEORGE WESTINGHOUSE. Se spune ca, în multe privinte, inventiile lui Westinghouse au fost la fel de mari ca ale lui Edison. E vorba despre sistemul electric bazat pe curent alternativ (plecând de la inventia lui Nikola Tesla) care pâna la urma a învins sistemul lui Edison (bazat pe curent continuu) si care se foloseste si azi în întreaga lume. Dar Westinghouse nu a fost mereu pe urmele lui Edison. El a inventat, de asemenea, frânele cu aer pentru locomotive si a înregistrat 361 de patente pentru inventiile sale. Desigur, a lucrat mult, ca si Edison, la inventia unui perpetuum mobile (imposibil din cauza ca o asemenea masina violeaza legile fizice), dar nu poate fi blamat pentru faptul ca a încercat.

 ALEXANDER GRAHAM BELL. E imposibil sa nu-l plasezi pe acest inventator pe lista marilor inventatori ai istoriei, având în vedere realizarile reusite în timpul unei vieti de 75 de ani. Desi a ramas faimos pentru inventarea telefonului, putina lume stie ca el a inventat aparate care faceau de toate, de la localizarea aisbergurilor sau detectarea problemelor minore de auz (audiometru) pâna la gasirea comorilor ascunse (detectorul modern de metale). Sa nu uitam si faptul ca a fost unul din membrii fondatori ai National Geographic Foundation în 1888, cea care editeaza si cunoscuta si prestigioasa revista National Geographic.

 NIKOLA TESLA. Desi aproape necunoscut în timpul vietii si care a murit într-o relativa obscuritate, Nikola Tesla, acest sârb stralucitor, a carui popularitate a crescut extraordinar dupa 1990, este raspunzator pentru nasterea sistemului comercial de electricitate. În vreme ce patentele lui Tesla împreuna cu opera sa teoretica au stat la baza sistemului electric bazat pe curentul alternativ, incluzând sistemul polifazic de distributie electrica dar si motorul electric alternativ, el este cel mai bine cunoscut pentru realizarile în domeniul electromagnetismului. A contribuit, în diverse grade, la stiinta robotilor, la dezvoltarea controlului la distanta, radar si stiinta computerelor. Multi cred ca a reusit sa creeze anti-gravitatia, teleportarea si chiar raza mortii. Oricum, cu cele 111 patente în contul sau, Tesla a fost una dintre cele mai stralucite minti ale istoriei.

 THOMAS EDISON. Este considerat de multi cel mai prolific inventator al istoriei moderne, cu peste o mie de patente înregistrate. Amintim cele mai importante inventii: becul electric, fonograful, aparatul de filmat. Este omul care a electrificat New York-ul si care a avut o multime de colaboratori care apoi i-au dezvoltat inventiile.

 ARHIMEDE DIN SIRACUZA. Desi îl pomenim ultimul, Arhimede este în capul listei fiind considerat cel mai mare matematician al tuturor timpurilor. Spre deosebire de cei care folosesc matematica pentru a-si imagina formarea Universului (!?!), Arhimede a calculat cu precizie valoarea lui PI, a determinat cum se calculeaza aria unui arc din interiorul unei parabole si alte asemenea lucruri care produc cosmaruri elevilor de liceu. În afara de asta, Arhimede a mai inventat si câteva masinarii nastrusnice, cum ar fi arme de asediu si probabil chiar un dispozitiv care putea da foc navelor romane prin folosirea oglinzilor care concentrau lumina soarelui pe suprafata pânzelor. De ce asemenea inventii fac din Arhimede cel mai mare inventator al tuturor timpurilor? Pentru simplul fapt ca a facut toate acestea acum 2000 de ani! Fara ajutorul computerelor sau a tehnologiilor folosite azi de majoritatea cercetatorilor. A avut un atu major, clasic: acela de a-si folosi gândirea într-un mod creativ.

GEORGE CUSNARENCU


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply