» » » » Voyager 1 la marginea heliosferei


Voyager 1 a decolat de pe Terra în ziua de 5 septembrie 1977 și încă mai transmite date importante de la marginea heliosferei.
Acum, sonda Voyager 1, aflată la mai bine de 18 miliarde de kilometri de Soare (de 125 ori distanța dintre Pământ și Soare), a ajuns într-o zonă neexplorată vreodată iar instrumentele de la bordul său ne oferă o imagine neașteptată a zonei de frontieră dintre heliosferă (zona dominată de câmpul magnetic al Soarelui) și mediul interstelar.
Pe 27 iunie, revista Science a publicat trei articole în care sunt prezentate cele mai noi date transmise de către sonda Voyager 1. Oamenii de știință au identificat două indicii, care arată că sonda a depășit frontiera heliosferei: scăderea numărului de particule încărcate provenite de la Soare și creșterea celor care vin din mediul interstelar. Mai este nevoie de încă un indiciu: schimbarea bruscă a orientării liniilor de câmp magnetic, care ar semnala prezența câmpului magnetic interstelar.
Detectorul de particule încărcate de joasă energie (Low Energy Charged Particle -LECP) a înregistrat, începând cu sfârșitul lunii august 2012 o scădere de aproape 1.000 de ori a numărului de particule încărcate care provin de la Soare, în raport cu măsurătorile anterioare. Simultan, numărul de particule care vin din mediul interstelar a început să crească rapid.
Un alt detector de particulem numit subsistemul pentru radiații cosmice (Voyager Cosmic Ray Subsystem) a identificat un fenomen asemănător: particulele încărcate care provin de la Soare aproape că au dispărut, iar cele care provin din mediul intrstelar devin din ce în ce mai multe.
Dacă am lua în seamă numai datele transmise de aceste două instrumente am putea spune că Voyager 1 a pătruns în mediul interstelar. Dar mai există un parametru foarte important, care ne poate spune că sonda a părăsit heliosfera. Este vorba despre orientarea liniilor de câmp magnetic, care ne oferă indicii asupra prezenței, sau absenței, a câmpului magnetic solar. Magnetometrele de la bordul sondei arată că în continuare, în zona în care se află Voyager 1, câmpul magnetic al Soarelui este dominant.
Voyager 1 va pătrunde nu peste multă vreme în mediul interstelar, depășind astefel o frontieră care nu a fost trecută vreodată de un obiect făcut de mâna și mintea omului. Drum bun Voyager 1!
Stiinta si Tehnica

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply