După ce, în 1978, cercetătorii australieni realizau primul implant funcțional de ureche bionică, acum, în 2012, specialiștii din țara-continent anunță implantarea cu succes a unei noi versiuni de ochi bionic, modelul Bionic Vision Australia (BVA), în globul ocular al unei nevăzătoare pe nume Dianne Ashworth.
„Brusc, am văzut un licăr de lumină. A fost incredibil”, a declarat pacienta după operație. După ani întregi de întuneric provocat de retinită pigmentară, femeia a început să perceapă forme și lumini, transmise de cip-ul implantat ca impulsuri electrice de-a lungul nervilor optici ai lui Ashworth către centrii vizuali din creierul acesteia.
Faptul ieșit din comun este acela că creierul procesează docil semnalele, în ciuda faptului că nu există vedere propriu-zisă. Într-o premieră istorică, chirurgii au implantat prototipul în spatele retinei pacientei și au instalat un mic cablu între ochi și un conector poziționat în spatele urechiei acesteia. Acum, cercetătorii pot testa implantul pentru a dezvolta un procesor de vizualizare și o cameră externă.
Ochiul BVA înglobează o tehnologie similară ochiului bionic Argus II făcut de americani, care utilizează o cameră video purtată de utilizator pe o bandă craniană pentru a furniza semnal vizual. Argus II are 60 de electrozi în timp ce prototipul australian are numai 24, dar BVA plănuiește să testeze, până în 2014, un implant îmbunătățit de 1024 de electrozi capabil să oferă recunoaștere facială și posibilitatea de a citi caracterele mari.
În lume, circa 12 proiecte diferite de ochi bionici evoluează în acest moment, ceea ce înseamnă că viitorul va fi cu siguranță mai luminos pentru nevăzători. stiintasitehnica.com
Acest mini supercomputer desktop poate încăpea în geantă
-
Tehnologia supercalculatoarelor, aceste mașini gigantice capabile să
efectueze miliarde de calcule pe secundă, a fost mult timp apanajul
laboratoarelor d...
Niciun comentariu: