» » » Castelul Alcazar din Segovia


La circa 90 de kilometri nord-vest de Madrid se afla frumosul oras Segovia, situat in apropierea muntilor Sierra de Guadarama. Orasul este inima vechii Castilii, puternic si sobru in acelasi timp. In zona istorica au ramas aceleasi cladiri de odinioara, conservand arhitectura timpului. Toate stradutele orasului duc spre castelul care domina provincia Castilia Y Leon. Acesta, Alcazar de Segovia, se afla pe o stanca inalta, la confluenta raurilor Eresma si Clamores si a fost construit in stil mudejar, respectiv amestec hispano-musulman, cu multe elemente contemporane vremii respective. Constructia, una dintre cele mai vestite din Spania, atrage in mod deosebit prin forma ei amintind prova unei corabii. A fost folosita rand pe rand ca fortareata, palat regal, inchisoare, Colegiu Regal al Artileriei, academie militara. Este una dintre acele lucrari care l-au inspirat pe Walt Disney in crearea Castelului Cenusaresei.

 Alcazarul din Segovia, ca multe alte fortificatii din Spania, a fost conceput initial ca un fort arab ridicat pe o veche structura romana. Primele referiri oficiale privitoare la castel dateaza din 1120, la 32 de ani dupa ce regele Alfonso al VI-lea de Leon y Castilia a recucerit pamanturile din zona raului Dunero, mai jos de Toledo. Castelul nu a fost cunoscut ca atare pana in timpul domniei lui Alfonso al VIII-lea (1155-1214) iar documentele mentionau aici doar structura de lemn si fundatia romana. Alfonso al VIII-lea si sotia sa, Eleanor de Plantagenet au facut din Alcazar principala lor resedinta, initiind o munca sustinuta pentru ridicarea constructiei de piatra. In intreg Evul Mediu, aceasta a ramas resedinta preferata a monarhilor din regatul Castiliei si un important punct de aparare pentru tara. Intr-o perioada in care pretutindeni in Spania se construiau castele, a fost considerabil extins de monarhii din dinastia Trastámara. In 1258 castelul a fost reconstruit in urma unei prabusiri, lucrarile desfasurandu-se in timpul regelui Alfonso al X-lea de Castilia, prilej cu care au fost infrumusetate salile oficiale iar, mai taziu, regele Juan al II-lea a ridicat noul turn care ii poarta numele.

 In 1474, Alcazarul a jucat un rol important in desemnarea urmasului la tronul tarii. La 12 decembrie vestea despre moartea regelui al IV-lea la Madrid a ajuns la Segovia si printesa Isabela de Castilia, care se temea pentru viata ei din cauza rivalilor la domniei, s-a refugiat in Alcazar, sprijinita de credinciosul Andres Cabrera si consiliul orasului. A doua zi a fost incoronata ca regina in Castilia y Leon. Urmatoarea restaurare a fost condusa de regele Filip al II-lea. El a adaugat turnurile ascutite si in 1587 arhitectul Francisco de Morar a completat gradina principala si suprafetele rezervate "Scolii de Onoare". Dupa mutarea Curtii Regale la Madrid, Alcazarul a servit ca inchisoare aproape doua secole pana cand regele Carol al III-lea a fondat aici Scoala Regala de Artilerie care a functionat 100 de ani, pana cand, la 6 martie 1862, constructia a fost partial distrusa de un incendiu.

 In 1882 a inceput o restaurare care s-a desfasurat intr-un ritm lent si, in cele din urma, regele Alfonso al XIII-lea a incredintat castelul ministrului de razboi pentru a-l trasforma in academie militara. Interioarele castelului sunt la inaltimea exteriorului prin eleganta si opulenta. Cu toate distrugerile pricinuite de incendiul din 1862, ele au fost in buna parte restaurate. Remarcabile sunt Holul de onoare, Sala Tronului si Sala Regilor, impodobite cu multe opere de arta realizate de mesteri faimosi, multi dintre ei de origine araba. Castelul ramane una dintre cele mai importante atractii turistice din Spania si unul dintre cele trei puncte de mare interes din Segovia, un adevarat loc de basm unde istoria pare sa se fi oprit dezvaluindu-si frumuseti necunoscute.
IRINA STOICA

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply