» » » » Napasta ultimului Kennedy



Edward „Ted” Kennedy (1932-2009) a fost ultimul dintre fratii Kennedy care a mai avut o sansa sa devina presedinte al SUA cu întregul mandat dus la îndeplinire. Cei trei frati ai sai care murisera în conditii violente fusesera Joseph Jr. (explozia avionului pe care-l pilota în misiune, în 1944), John F. Kennedy (împuscat la 23 noiembrie 1963, dupa doi ani de mandat prezidential) si Robert Kennedy (împuscat în 1968, dupa ce câstigase candidatura democratilor la alegerile prezidentiale din acelasi an). Venise rândul la gloria suprema pentru Ted Kennedy, dar napastele nu voiau sa înceteze.

Accidentul care nu se uita

Poate ca fatalitatea i-a dat un semn lui Ted Kennedy (dupa cum spunea el însusi) în anul 1964, când a suferit un accident de avion din care abia a scapat cu viata. Aparatul de mici dimensiuni s-a prabusit într-o livada, pilotul a murit, iar Ted a fost scos cu greu de sub epava, având rani multiple si grave. A mers un timp cu bastonul. În anul 1969, el se pregatea pentru alegerile prezidentiale, dupa ce fratele sau fusese ucis în 1968, în plina campanie. Si atunci s-a produs nenorocirea. Kennedy se afla la o petrecere în localitatea la Chappaddick (în Massachusetts). Spre miezul noptii, tânara politiciana Mary Jo Kopechne, de 28 de ani, îl roaga pe Ted s-o duca acasa. Acesta era la volanul masinii sale Oldsmobile si avea de trecut un râu. O manevra gresita face ca masina sa nu intre pe pod si sa plonjeze în apa. Ted iese la suprafata, dar Mary ramâne înauntru si moare pe loc... Marea greseala a lui Ted a fost ca a parasit locul accidentului si, dupa un timp, nu a dat telefon la politie, ci parintilor fetei. El nu bause nimic si si-a recunoscut vina la proces. Era casatorit din 1958 si nu avusese relatii intime cu victima. A pledat vinovat la proces si a primit doua luni cu suspendare.

Afectat profund de moartea prin imprudenta pe care o provocase (a fost prezent la înmormântare), Ted Kennedy nu a mai avut elanul sa participe la alegerile din 1970 si a ramas senator. Abia în 1980, când timpul mai stersese tragica amintire, a candidat la presedintie, dar a câstigat Jimmy Carter conventia democratilor. Acesta a fost ulterior învins de Richard Nixon. În 1988, Ted a vrut sa candideze din nou, dar între timp divortase si asta îi afecta imaginea. Mai mult, ambitiile sale prezidentiale au fost complet anihilate dupa ce, în 1989, niste paparazzi l-au surprins în ipostaze „imprudente” pe un iaht... El a ramas senator pâna la moarte, fiind numit si „Leul liberal”. O tumora cerebrala inoperabila l-a rapus la 25 august 1997. La funeralii a participat si Barack Obama (care a tinut o eulogie) si a cântat Placido Domingo. Mormintele fratilor Kennedy sunt alaturate, la Arlington National Cemetery.

„Blestemul” în actiune

Ted Kennedy a fost primul care a spus ca familia sa se supune unui blestem. O întreaga rubrica neagra sustine aceasta afirmatie. David K. (nepot al lui John F.K.) moare în 1984 (28 de ani) dupa o supradoza de cocaina. Fratele sau, Michael K., moare în 1997 (39 de ani) în accident de schi. Fiul lui John F.K., John Jr., moare în 1999 (38 de ani) în accident de avion. Kara K., fiica a lui Ted K., moare în 2011 (la 51 de ani) dupa un infarct. Un fiu al lui Ted, Ted Jr., are un picior amputat din 1973. Mary R.K., fosta nora a lui Robert K., s-a spânzurat în 2012... Mama fratilor Kennedy, Rose, a murit în 1995, la 104 ani.

PAUL IOAN
revistamagazin.ro

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply