» » » » O jurnalista aduna dovezi credibile OZN



Leslie Kean este o jurnalista de investigatii independenta, din SUA, cu articole in publicatii de mare tiraj, emisiuni radio si filme documentare, in general pe subiecte politice. In 2002 ea a infiintat si a devenit directoarea grupului Coalition for Freedom of Information, militand pentru mai multa transparenta a guvernului in problematica OZN. Ea a publicat in 2010 cartea "UFOs: Generals, Pilots and Government Officials Go On the Record", tradusa si publicata in 2011 si in limba romana, cu titlul "OZN Un mister neelucidat, generali, piloti si oficialitati guvernamentale depun marturie". Leslie Kean, nefiind un ufolog, are avantajul ca priveste fenomenul cu ochii omului de pe strada, care cere dovezi inainte de a crede in diversele scenarii exotice des evocate in acest domeniu.

Cartea isi propune sa evalueze si sa argumenteze cinci teze, la care autoarea a ajuns dupa examinarea, timp de cativa ani, a datelor si marturiilor relevante la care a avut acces:

- pe cerul Pamantului se manifesta, peste tot, un fenomen material, fizic, capabil sa atinga viteze, manevrabilitate si luminozitate ce depasesc tehnologiile pamantesti; iar acest fenomen pare sa se afle sub un control inteligent;

- OZN-urile apar adesea in spatiul aerian restrictionat, unde pot provoca situatii riscante pentru siguranta zborurilor, dar si amenintari pentru securitatea nationala, desi pana acum nu au manifestat fatis acte ostile;

- guvernul SUA ignora aparent fenomenul, trateaza martorii credibili cu lipsa de respect, iar la presiunea publica emite explicatii false;

- desi originea si natura reala a OZN-urilor raman necunoscute, ipotezele extraterestra sau interdimensionala sunt rationale si trebuie pastrate ca o alternativa de luat in considerare;

- avand in vedere potentialele explicatii, rapoartele impun o investigare stiintifica sistematica, care sa beneficieze de o cooperare internationala.

Oricat par de neobisnuite sau chiar de neconceput aceste premise, autoarea este convinsa ca un cititor cu discernamant va ajunge, dupa citirea cartii, sa le accepte, sau, cel putin, sa le considere plauzibile.

Cazuri de maxima credibilitate

La ora actuala nu exista nicaieri un OZN sau ramasite ale unor extraterestri, care sa poata fi puse in vitrina unui muzeu, unde orice sceptic sa le poata vedea (iar daca ar exista, inca ar persista suspiciunea ca sunt falsuri). Exista in schimb un mare numar de cazuri, bine documentate, de intalniri OZN, intre care OZN-uri care au interferat in mod periculos cu traiectoria sau cu aparatura de bord a unor avioane, exista inregistrari radar, facute concomitent cu observarea vizuala, exista tentative sau chiar cazuri in care s-a deschis focul asupra obiectelor misterioase care s-au apropiat prea mult. Ceea ce mai este extrem de important, la astfel de cazuri au fost martori militari sau politicieni, unii cu rang inalt, care au descris in detaliu cele intamplate. Leslie Kean si-a concentrat lucrarea asupra catorva dintre aceste cazuri de maxima credibilitate, bazandu-se exclusiv, asa cum spune ea insasi, "pe surse oficiale si pe documente date publicitatii sub incidenta legii dreptului la informare", surse de nimeni contestate, care au fost coroborate cu dovezi fizice si completate prin interviuri cu martori si investigatori. Martorii erau de regula descumpaniti de experienta avuta, dorind un raspuns pentru cele intamplate. Fiecare dintre ei si-a inceput relatia cu subiectul OZN ca un sceptic, dar interactiunea cu imposibilul i-a transformat ireversibil.

Fenomene aeriene necunoscute

Jurnalista s-a ferit sa abordeze subiecte discutabile, cum ar fi, de pilda, OZN-uri prabusite, baze subterane sau tratate secrete intre guvern si extraterestri. Ea a fost retinuta si in privinta avansarii unor pareri personale privind originea fenomenului, observand insa ca, vrand-nevrand, ajungem la concluzia ca, pe de o parte ipoteza extraterestra nu poate fi inlaturata, iar, pe de alta parte, ea este singura dintre cele propuse care poate explica toate detaliile raportate.

Oamenii obisnuiti pun adesea semnul de egalitate intre "OZN" si "nava cosmica extraterestra". Aceasta a doua acceptiune tine, in constiinta publica, de universul SF, drept pentru care oamenii considera neserios si subiectul "OZN". Leslie Kean are intelepciunea sa precizeze de la bun inceput ca aceasta abordare este paguboasa, contraproductiva, intrucat "OZN" nu este nimic mai mult decat "obiect zburator neidentificat", iar "neidentificat" inseamna ca nu stim de fapt ce sunt misterioasele aparitii.

Circa 90-95% din ceea ce oamenii considera OZN-uri pot primi explicatii obisnuite: baloane meteorologice, rachete de semnalizare, lanterne atarnate de baloane sau zmeie, avioane experimentale, avioane zburand in formatii, stoluri de pasari, sateliti, planete, meteoriti, deseuri spatiale, fulgere globulare, parhelii, nori etc. Indata ce a fost stabilita natura sa, obiectul nu mai este un "OZN", acest apelativ fiind adecvat doar pentru cele 5-10% observatii care nu pot fi explicate in niciun fel.

Leslie Kean considera ca intrebarea frecvent folosita "Crezi in OZN?" este lipsita de fundament si "nu are niciun sens, deoarece stim ca obiectele neidentificate exista, fiind documentate si definite oficial ca atare de Fortele Aeriene si de alte organisme ale guvernelor din intreaga lume". Aceste obiecte "pot fi fotografiate, pot genera raspunsuri pe ecranele radarelor, pot sa lase urme pe sol si sa fie descrise de martori independenti, aflati in locuri diferite". Ele afiseaza adesea performante care nu pot fi explicate prin prisma stiintei noastre actuale. Si cu cat se aduna mai multe date, cu atat lucrurile devin mai confuze...

Termenul de "credinta" s-ar putea aplica cel mult unor intrebari de tipul: "crezi ca suntem vizitati de nave spatiale extraterestre?" Dar aceasta este o alta chestiune. Daca un fenomen sau obiect este "neidentificat", atunci, pur si simplu, nu stim care este adevarata sa origine.

Jurnalista pare sa fie de acord cu faptul ca in ultimul timp, in loc de "OZN" se prefera formularea "Fenomen aerian necunoscut" sau "Fenomen aerospatial neidentificat" (prescurtat "FAN"). Ea citeaza in acest sens pe Richard F. Haines Ph.D., fost cercetator de rang inalt al NASA, care defineste FAN ca fiind "stimulul vizual care determina raportarea observarii unui obiect sau al unei lumini vazute pe cer, al carui aspect si/sau dinamica nu sugereaza un obiect zburator logic, conventional, dar care ramane neidentificat dupa analiza amanuntita a tuturor dovezilor existente, de catre persoane calificate din punct de vedere tehnic" sa realizeze aceasta. Cu toate acestea, pentru accesibilitate, si ea foloseste in continuare termenul de OZN.

Premisa fundamentala pe care incearca s-o adopte Leslie Kean este scepticismul rational, lipsit de partizanate si de idei preconcepute, gata oricand sa ia in considerare explicatii alternative. Evident, sunt eliminati astfel dintre sceptici toti cei care, de la bun inceput, sunt convinsi ca fenomenul OZN nu exista, sau ca are cutare explicatie.

O concluzie la care autoarea a ajuns in mod firesc este tabuul care inconjoara fenomenul OZN, un tabu tenace, desi "nimeni nu este indreptatit sa respinga un subiect fara sa stie mai intai cate ceva despre el".

George Michael, doctor in politici publice si profesor la colegiul de aviatie militara din Montgomery, Alabama, a facut o recenzie a cartii Lesliei Kean pe site-ul societatii Skeptic, in general negativista fata de fenomenul OZN. Profesorul comenta ca in timp ce proiectul SETI (Cautarea inteligentelor extraterestre) a fost considerat un efort stiintific justificat si serios, ufologia a suferit in permanenta de o lipsa de credibilitate si a apartinut dintotdeauna unor grupuri marginale ale comunitatii de cercetatori. Aceasta desi, conform unui sondaj CNN din 1997, 80% din americani erau convinsi ca guvernul ascunde ceea ce stie despre extraterestrii.

Motivul invocat de stiinta academica a fost ca dovezile fizice aduse de ufologi erau de provenienta dubioasa. Tocmai de aceea este de laudat efortul depus de Leslie Kean de a incerca spargerea acestui cliseu prin cazuri provenind de la un mare numar de martori credibili ai unor intalniri OZN, ca si din surse de certa autoritate. De asemenea, George Michael remarca etichetarea facuta de Leslie Kean, care spune ca guvernul SUA ar fi un "paria" al investigatiilor oficiale OZN, in conditiile in care in alte tari, cum ar fi de pilda Franta, au avut o atitudine mult mai deschisa si lipsita de prejudecati.

Desi gaseste cartii si unele aspecte criticabile, George Michael apreciaza ca aparitia este, in intregul ei, laudabila, constituind un pas inainte. Asa cum era de asteptat, "scepticii" de la Skeptic, care aveau deja parerile formate dinainte asupra acestui subiect, s-au grabit sa critice atat cartea cat si pe recenzentul ei.

Pentru ca si cititorul acestei rubrici din Magazin sa-si formeze ori sa-si consolideze o opinie proprie, cred ca va fi instructiv sa comentam impreuna, in numerele viitoare, cateva din dovezile adunate de jurnalista Leslie Kean, in cautarea adevarului despre misteriosul fenomen OZN.

DAN D. FARCAS


revistamagazin.ro

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply