» » » Pesterile, taina ascunsa a Pamantului



Au fost dintotdeauna fascinante si au trezit interesul oamenilor de stiinta, speologilor si, de ce nu, turistilor. Aceasta lume ascunsa in adancuri, se lasa "cucerita" de oameni doar in anumite locuri de pe Pamant. Pesterile descoperite pe intreaga Planeta sunt nenumarate si atractive (chiar si la noi unele pesteri rivalizeaza in frumusete). Construite in mod natural in spatiul subteran, oamenii de stiinta au putut studia conditiile climatice si viata animalelor din cele mai vechi timpuri, analizand fosilele si formatiunile din pesteri. Speologii, cei care se ocupa de descoperirea si studierea pesterilor, aduc noi dovezi ale acestor taine ascunse sub Pamant.

Pestera Mammoth (SUA)

Una dintre cele mai frumoase dar si mai lunga din lume, are 621 km de pasaje subterane si 116 m adancime. Nu doar lungimea a starnit curiozitatea oamenilor ci, mai ales, salile vaste si coloanele extraordinare create de-a lungul catorva milioane de ani. Pentru protejarea labirintului de pesteri, valea verde a raului si zonele deluroase din jurul ei, pestera Mammoth a fost transformata, la 1 iulie 1941, in Parc National, in felul acesta reusindu-se pastrarea unor specii de animale si plante aflate pe cale de disparitie. Printre cele mai impresionante coloane amintim Mammoth Dome cu inaltimea de 59 m, Frozen Niagara, Grand Avenue sau Cedar Sink, adevarate minuni. In aceasta pestera, speologii au descoperit peste 70 de specii de vietati aflate pe cale de disparitie dar si formatiuni de stalactite, stalagmite, helictite si ghips cu forme dintre cele mai variate.

Pesterile de gheata Eisriesenwelt (Austria)

Senzatia pe care o da interiorul unei grote inghetate nu are nimic comun cu o pestera normala. Suprafetele albe, cu forme stranii, a caror stralucire se schimba in functie de lumina soarelui, sunt ceva neobisnuit pentru noi, cei care nu suntem obisnuiti, cu astfel de peisaje. Aflate in muntii Tennengebirge din apropierea Salzburgului, formatiunile de gheata au o lungime de peste 40 km si sunt considerate de specialisti "cele mai intinse pesteri de gheata din lume". Adevarate palate construite in adanc de Mama-Natura.

Pestera lui Fingal (Scotia)

Este o pestera marina situata pe insula nelocuita Staffa din Scotia si este formata integral din coloane hexagonale de bazalt. Cu o intrare sub forma de arcada, umpluta cu apa de mare, i se spune ca este o pestera melodioasa. Ecoul valurilor ce se sparg capata in dimensiunea si forma boltita a acoperisului pesterii o maretie speciala, simtindu-te ca intr-o catedrala. De-a lungul timpurilor, pe sub arcada de la intrare in pestera lui Fingal, au pasit cu sfiala si curiozitate nume de seama, cum ar fi Jules Verne, poetii William Wordsworth si John Keats, lordul Alfred Tennyson, pictorul J.M.W. Turner, si, nu in ultimul rand, regina Victoria.

Pestera Jewel

Este considerata a doua mare pestera din lume, iar intrarea a trebuit sa fie marita prin explozie cu dinamita. Pestera Jewel a fost declarata monument national in anul 1908 dar de abia din 1939, stalactitele (cele mai mari din lume) au putut fi admirate de curiosi.

Pestera Skocjan

Este unul din cele mai mari canioane subterane din lume dar si un exemplu exceptional de frumusete naturala. Impreuna cu partea subterana a raului Reka, Skocjan constituie una dintre cele mai umede zone din Europa. Fiind un fenomen natural de importanta globala, Pestera Skocjan, in anul 1986 a fost trecuta pe lista patrimoniului national UNESCO. Lungimea pesterii este de 6,2 km, cu o latime ce variaza intre 10 si 60 m, inaltimea de 146 m si adancimea de 223 m. Cu cele 22 de cascade din interiorul pesterii si stalagmitele deosebite (cea mai mare masoara 15 m inaltime), Skocjan a devenit cunoscuta si recunoscuta.

Ne-am oprit in doar la cateva dintre impresionantele pesteri ale lumii. Formate de-a lungul miilor si chiar milioanelor de ani, aceste minuni ale naturii ascunse in adancuri, isi dezvaluie, pe cat se poate, maretia si fabulosul catre cei care isi deschid mintea si inima spre ele.

IOANA FLORIA


revistamagazin.ro

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply