» » » » » Edward Snowden si OZN-urile


Ufologii partizani ai teoriilor conspiratiei sunt convinsi ca guvernele marilor puteri au incheiat intelegeri ultrasecrete si murdare cu extraterestrii care viziteaza Pamântul, sau cel putin cunosc mai multe despre prezenta acestora decât sunt dispuse sa recunoasca. Când, in mai 2013, Edward Snowden, fost angajat CIA si colaborator NSA (National Security Agency), a copiat si a dat publicitatii o multime de documente secrete jenante, conspirationistii OZN au fost dezamagiti ca printre aceste documente nu s-a gasit nicio dovada care sa le confirme convingerile.

 PRISM este un program clandestin de supraveghere electronica in masa si de sondare a datelor lansata in 2007 de catre Agentia Nationala de Securitate (NSA), cu participarea agentiei omoloage britanice GCHQ (Government Communications Headquarters), program care a fost dat in vileag de Edward Snowden. S-a spus ca in interviul pe care acesta l-a dat in iunie 2013 ziarului britanic Guardian, el si-a dezvaluit, fara sa vrea, preocuparile legate de faptul ca PRISM putea fi folosit si la cautarea de date privind fenomenul OZN si contacte cu extraterestri, ca parte a unei incercari a guvernului SUA, in curs de desfasurare, pentru a pune in aplicare initiative tiranice privind razboiul spatial.

 Snowden spunea astfel: „Singurul lucru care restrictioneaza activitatile de supraveghere efectuate de stat este politica. Pâna si acordurile noastre cu alte guverne suverane le consideram prevederi politice si nu prevederi legale. Din cauza asta, atunci când este ales un nou lider, el va repozitiona comutatoarele, spunând ca «Din cauza crizei, din cauza pericolelor cu care ne confruntam in lume», stiti, unele amenintari noi si neprevazute, «avem nevoie de mai multa autoritate, avem nevoie de mai multa putere». Si in acel moment oamenii nu vor mai putea face nimic sa i se opuna. Si va fi o tiranie «la cheie».”
 Iata insa ca in februarie 2014 s-a difuzat o stire ca totusi s-ar fi gasit ceva in documentele desecretizate de Snowden. In maldarul de date au fost identificate niste poze care arata presupuse OZN-uri. Acestea erau incluse intr-o prezentare PowerPoint, continând 50 de imagini fara legenda, care au provocat speculatii considerabile intre conspirationisti si ufologi.


Arta inselatoriei

 Principala dovada sugerând manipularea rapoartelor OZN si a credintei in OZN-uri consta in faptul ca prezentarea, provenind de la agentia britanica de spionaj GCHQ, poarta titlul „Arta inselatoriei: instruirea pentru o noua generatie de operatii on-line sub acoperire” (The Art of Deception: Training for a New Generation of Online Covert Operations), ceea ce ar putea fi si operatii de musamalizare a fenomenului OZN, ori de manipularea convingerilor despre OZN-uri. Materialul a fost produs de catre o unitate numita „Grupul reunit de cercetare in informatii privind amenintarile” (JTRIG – Joint Threat Research Intelligence Group) in scopul unor prezentari in Statele Unite, la Agentia Nationala de Securitate (NSA) si la alte agentii.

 Pe lânga trimiterile la OZN-uri, prezentarea PowerPoint contine o serie de aluzii la magie, de la obiectivul declarat de a produce „ciber-magicieni”, la o lista cu implicarea, de-a lungul istoriei, a magicienilor profesionisti in operatii psihice, ori pâna la imaginea de incheiere a prezentarii, in care Edward Teller, „parintele bombei cu hidrogen”, e infatisat lânga un citat, tradus aproximativ prin „Facând magie cu Informatiile” (Conjuring with Information).

 Nigel Watson, autorul unui recent ghid Haynes, intitulat UFO Investigations Manual, a declarat ca fotografiile sunt vechi, binecunoscute si posibil falsuri. El scria: „Prezentarea contine trei imagini cu OZN-uri, pe paginile 35-37. Prima este o imagine alb-negru a unui OZN deasupra localitatii Redbud, Illinois, fotografiata pe 23 aprilie 1950, a doua o captura de ecran a unui videoclip OZN filmat in Mexic de Arturo Gil Robles, iar a treia a fost facuta pe 01 august 2011 de o persoana aflata in vacanta in localitatea Black Head, Trenarren, in apropiere de St. Austell, Cornwall... Imaginile au fost explicate de sceptici drept un capac de roata de automobil aruncat in aer, un balon dezumflat si un pescarus insuficient focalizat. Watson crede ca aceste slide-uri nu sunt in niciun caz o dovada concludenta a unor vizite extraterestre ci, mai degraba, posibile dovezi a utilizarii de catre agentiile guvernamentale, a „fricii” de OZN-uri pentru scopuri de „control mental”. „Agentiile guvernamentale sunt constiente de puterea credintei in OZN-uri si ele doresc sa foloseasca internetul pentru a exploata aceste convingeri... O astfel de inselaciune poate fi folosita ca un mijloc de a musamaliza activitati terestre foarte lumesti (cum ar fi testarea avioanelor secrete sau unele exercitii militare), dar si pentru a submina credibilitatea ufologilor”.

 „Obiectivul general al intregii prezentari pare a fi discutarea modalitatilor prin care internetul si media moderna poate fi folosita pentru discreditarea unor persoane si pentru a raspândi dezinformari. Din pacate, nu exista nici un text explicativ la imaginile cu OZN-uri, astfel incât putem doar specula cu privire la obiectivele reale pentru care ele au fost folosite”.

 Jurnalistul politic Glenn Greenwald a scris unele comentarii privind recenta transa de documente facute publice, subliniind modul in care acestea arata ca agentiile de informatii manipuleaza in mod intentionat discutiile on-line. Pe lânga scopurile sale de baza, declarate, JTRIG utilizeaza doua tactici: (1) sa injecteze tot soiul de materiale false pe internet, in scopul de a distruge reputatia celor pe care i-a ales drept tinta si (2) utilizarea stiintelor sociale si a altor tehnici pentru a manipula discutiile on-line si activismul in vederea generarii rezultatelor dorite. Pentru a intelege cât sunt de extreme aceste programe, este suficient sa luam in considerare doar tacticile pe care JTRIG se lauda ca le foloseste pentru a-si realiza scopurile: „operatiunea drapelului fals” (postarea unor materiale pe internet si atribuindu-le in mod fals altcuiva), victime false ale unor postari pe bloguri (pretentia de a fi o victima a persoanei a carei reputatie vor sa o distruga), ca si postarea de „informatii negative” pe diverse forumuri.


Tehnici de manipulare

 Revenind la ufologie, mentionam si opinia scriitorului si cineastului Mark Pilkington, bine familiarizat cu tema dubla a OZN-urilor si a manipularilor efectuate de agentiile de informatii, gratie cercetarii intensive pe care a facut-o, documentându-se pentru cartea sa Mirage Men. Mark observa, pe blogul sau, ca „este clar ca si agentiile de informatii iau in considerare subiectul OZN, credintele care il deservesc, precum si comunitatea vocala care il inconjoara, pentru a le servi ca un domeniu util de operatii pentru activitatile lor specifice”. De asemenea, Mark subliniaza faptul ca aceasta atitudine nu s-a schimbat prea mult in ultimele sase decenii, având in vedere similitudinile dintre documentul recent facut public si o lucrare similara de cercetare, lansata in 1950, intitulata „Exploatarea superstitiilor in scopul razboiului psihologic”. In urma cu câtiva ani, Mark a si tinut despre acest subiect o prelegere intitulata „Abuzurile vrajitoriei: folclor si inselaciune in epoca dezinformarii”.

 Asa cum subliniaza Greenwald, „aceste documente GCHQ sunt primele care dovedesc ca un guvern occidental major foloseste unele dintre tehnicile cele mai controversate pentru a raspândi inselaciune on-line. Acuzatiile precum ca agentiile guvernamentale ar infiltra comunitatile on-line si ca ar fi angajate in operati-uni tip „drapel fals” pentru a discredita persoane tinta au fost, repetate ori, respinse ca „teorii conspirationiste”, dar iata ca documentele recent iesite la lumina nu mai lasa nici o indoiala ca aceste agentii fac exact acest lucru.

 Cu alte cuvinte, imaginile de OZN-uri sunt cel mai probabil parte din instrumentarul de derutare, de indrumare spre piste false, pe care GCHQ le utilizeaza pentru a distrage atentia de la probleme mult mai importante. Cineva se intreba chiar daca nu ne-am putea gândi cumva ca o agentie guvernamentala incearca sa-l discrediteze pe Edward Snowden ca sursa sigura de informatii. Dar, la fel de bine, spunea aceeasi persoana, prezentarea ar putea fi si parte a unui proiect particular, al unui fanatic ciudat, in vederea participarii la o conventie OZN...

 Chiar daca unele dintre ipotezele de mai sus par neverosimile, ele sunt mult mai realiste – spun anumiti analisti – decât, de pilda, teoria emisa de agentia iraniana „semi-oficiala” Fars News, care, potrivit ziarului Washington Post, a afirmat ca Guvernul Statelor Unite a fost condus in secret, inca din 1945, de catre un „guvern din umbra” al extraterestrilor... Chiar asa... Acest guvern extraterestru si-ar avea sediul in Nevada si tot el a condus in prealabil si Germania nazista... Agentia iraniana adauga, pentru a veni in actualitate, ca si programele controversate ale NSA sunt de fapt instrumente prin care extraterestrii isi ascund atât prezenta lor pe Pamânt, cât si agenda lor secreta tintind dominatia globala. Si toate acestea sunt afirmate, fara ezitari, ca fapte de necontestat...

DAN D. FARCAS


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply