» » » » Ascultați în direct muzica radiațiilor cosmice!


Un instrument de la bordul sondei Lunar Reconnaissance Orbiter este folosit pentru a obține date asupra radiațiilor cosmice, care mai apoi sunt convertite în tonuri muzicale, care pot fi ascultate, online, în timp real.
Instrumentul care colectează date asupra radiațiilor cosmice se numește Cosmic Ray Telescope for the Effects of Radiation, CRaTER. Acesta este echipat cu șase detectoare care monitorizează particule încărcate electric de mare energie, provenite din surse galactice sau în urma unor explozii solare. CRaTER efectuează două tipuri de măsurători importante. În primul rând este analizată interacțiunea dintre radiațiile cosmice cu diferite materiale, pentru a se evalua efectele acestora asupra oamenilor și organismelor. Astfel s-a constatat că materiale de tipul maselor plastice oferă o mai bună protecție împotriva radiațiilor cosmice decât scuturile clasice, cum ar fi aluminiul. În al doilea rând sunt analizate particulele rezultate în urma interacției radiației cosmice cu suprafața lunară, ceea ce ne oferă informații asupra compoziției suprafeței lunare.
Fiecare detector al instrumentului CRaTER raportează numărul de particule înregistrate în fiecare secundă. Acest număr este transmis în timp real către CRaTER Live Radio, unde un soft specializat îl convertește în tonuri muzicale, care se pot întinde pe patru octave. Tonurile înalte indică un număr scăzut de particule, în timp ce tonurile joase indică un număr crescut de particule.
De asemenea softul alege instrumentul și cheia muzicală în funcție de activitatea recentă. De exemplu, în cazul unei activități foarte scăzute, instrumentul principal va fi pianul. Atunci când activitatea crește pianul va fi înlocuit cu un alt instrument, din cele șapte disponibile.
Atunci când avem de-a face cu o activitate extrem de intensă, dincolo de valorile maxime normale, softul intră într-un alt mod de operare. De aceasta dată tot pianul va indica nivelul scăzut al activității (rețineți, este vorba despre o activitate peste valorile normale) iar un banjo va ilustra valorile extrem de înalte. Pentru a semnala are dintre modurile de operare este în vigoare, în fundal sunt suprapuse, conform anumitor reguli, tonuri muzicale de vioară și violoncel.
Nu voi intra în mai multe detalii, deoarece cunoștințele mele de teorie muzicală sunt nesemnificative.
Important este ca, dacă vreți să ascultați muzica generată de radiațiile cosmice, să intrați pe site-ul CRaTER Live Radio, de unde puteți încărca o aplicație android pentru tabletă sau telefonul mobil. De asemenea, există și un link direct pentru cei ce doresc sa asculte această muzică pe desktop.
Vă rog să le testați și dumneavoastră. Nu veți fi dezamăgiți, dimpotrivă. Eu ascult deja de o oră muzica radiațiilor cosmice și îmi sună foarte bine.
Stiinta si Tehnica

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply