» » Un avion mai iute ca glontul


Traim intr-o lume care devine, pe zi ce trece, gratie imbunatatirii mijloacelor de comunicatii si transport, tot mai „mica”. Distante care odinioara erau parcurse in saptamani intregi sunt astazi strabatute in cateva ore. Si, in acest secol al vitezei, chiar si astfel de performante par nesatisfacatoare, specialistii cautand permanent solutii pentru depasirea oricaror recorduri in materie de deplasare rapida. O astfel de solutie vizeaza construirea unei aeronave capabile sa strabata, de pilda, distanta dintre Londra si New York in doar doua ore! 


12.000 km fara escala

    Proiectul se intituleaza Hypermach SonicStar si are ca scop construirea de aparate de zbor pentru pasageri, care vor atinge o viteza maxima de 1,2 kilometri pe secunda, adica de doua ori mai mare decat a celui mai rapid avion construit vreodata – „raposatul” Concorde. De asemenea, inaltimea de croaziera va fi mult mai mare decat cea a avioanelor de linie de la ora actuala – peste 20.000 m, fapt care va permite pasagerilor sa poata vedea curbura planetei si sa se bucure de panorame spectaculoase. Directorul executiv al companiei americane Hypermach, Richard Lugg, care si-a asigurat deja si suportul financiar al Ministerului Comertului si Industriei din Marea Britanie, spera ca aeronava sa intre in productie de serie in cel mult zece ani.

    Iata si cateva date legate de performantul SonicStar: suprafata totala a aripilor,  de aproape 200 metri patrati, viteza de croaziera, 3,1 Mach, autonomie de zbor fara escala, 12.000 km si doua motoare hibride SonicBlue S-MAGJET, net superioare, din punct de vedere al consumului de combustibil, motoarelor Rolls-Royce aflate in dotarea avioanelor Concorde. Avionul va avea nevoie de o pista lunga de peste 700 m pentru decolare. „Avand un consum relativ redus, SonicStar depaseste provocarile economice si ecologice ale zborului supersonic, pentru a revolutiona modul in care calatorim, si va duce, cu siguranta, transportul aerian intr-o noua era”, considera Lugg.

Motoare hibride, pentru mai multa putere


    Gratie acestei minuni tehnologice, o calatorie de la New York la Sydney, care in prezent dureaza 20 de ore, ar putea fi chiar mai scurta de 5 ore! Secretul lui SonicStar consta, intre altele, in motoarele sale revolutionare. „Motoarele pe care le vom utiliza vor fi hibride si vor genera o putere uriasa. In plus, componentele lor vor avea capacitatea de a-si pastra independenta de functionare, chiar in cazul defectiunii altor elemente, fapt ce va spori siguranta zborului. Aceasta segmentare va permite motorului sa schimbe vitezele de operare ale componentelor rotative in timpul deplasarii, pentru a raspunde modificarilor conditiilor atmosferice si pentru a face fata solicitarilor aeronavei”, a precizat un purtator de cuvant al Hypermach.

    Fiabilitatea avionului va permite o reducere de 30 pana la 35 % a cantitatii de combustibil necesara pentru obtinerea unor viteze supersonice. Pentru a reduce frictiunea, aripile avionului, care au o structura de titaniu si aluminiu, sunt acoperite cu panouri de carbon compozit, imbinate cu un aliaj de nichel-cobalt, iar sectiunea ridicata a cozii este acoperita cu un material ignifug, pentru a rezista la temperaturile ridicate provocate de frecarea cu aerul.
    Deocamdata, singurul impediment ar fi ca avionul nu poate transporta, potrivit planurilor constructorilor sai, decat cel mult 20 de pasageri, iar pretul biletelor va fi prohibitiv pentru majoritatea pamantenilor...

GABRIEL TUDOR

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

2 comentarii: