» » » » Actualitatea arheologica



Gladiatori in bataia laserului. In 2011 au fost descoperite, de catre o echipa de arheologi austrieci, germani si belgieni, in apropiere de Viena, vestigiile celei mai importante scoli de gladiatori – Ludus gladiatorius – (din situl Carnuntum, capitala provinciei romane Panonia) ale Romei antice, cu o vechime de 1700 de ani. Din motive necunoscute nu au fost efectuate sapaturi pentru degajarea acestora. Un caz rarisim in istoria moderna a arheologiei. Acest centru de antrenament si-a dezvaluit nu doar arhitectura ci si aspecte din modul de viata al celor care traiau in Carnuntum si, in special, al gladiatorilor, instructorilor si al stapanilor. Ludus gladiatorius, comparabil ca importanta cu Ludus Magnus situat in spatele Collosseumului din Roma, facea parte din cele aproximativ 100 de scoli de gladiatori.

 Informatii cunoscute din diverse documente, dar si inedite, furnizate de imagini radar obtinute prin satelit. Investigatiile s-au facut printr-o metoda non invaziva, mai exact, prin intermediul unui sistem laser care a baleiat situl si intregul ansamblu, pana la temelii, ce se intinde pe o suprafata de 19.000 m2. A fost realizata o reconstituire 3D generala, a tuturor incaperilor care au mai ramas si a unei mari diversitati de obiecte (instalatii, arme, ustensile, mobilier, vesela etc.). Au fost puse in evidenta arhitectura fortaretei care avea o singura iesire spre exterior, celulele in care traiau gladiatorii, fiecare avand o suprafata de 9 metri patrati, incalzite in timpul iernii de apa calda a conductelor instalate sub dusumea, un amfiteatru, inca-perile paznicilor si ale instructorilor aflate intr-o alta aripa a cladirii. Gladiatorii dispuneau de bai si infirmerii. A mai fost descoperit si un loc imprejmuit care adapostea cai sau animale salbatice. Reconstituirea 3D a ansamblului si a scolii de gladiatori ofera, asadar, noi informatii importante despre Carnuntum, dar mai ales sansa unui periplu captivant pentru cei care vor calatori in acest univers terestru si subteran.

Primul templu al Romei. Arheologi italieni si americani, ghidati de imagini obtinute prin satelit, au efectuat sapaturi la temelia Capitoliului, sub panzele freatice. O munca extrem de laborioasa pentru a limita la maximum efectele demersurilor invazive, care s-a soldat cu o surpriza de proportii: au descoperit vestigiile unui templu consacrat zeitei Fortuna. In urma datarii a fost atestat faptul ca este vorba despre cel mai vechi edificiu de acest gen descoperit vreodata in Roma. A fost construit in secolul al VII-lea i.Ch., fiind contemporan cu perioada in care a inceput sa fie construita marea cetate. In Antichitate, pe acest amplasament, aflat pe malul Tibrului, functiona un port comercial.

DORIN MARAN





Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply