» » » » Erori fatale in razboi


In timpul conflictelor militare ample s-au produs erori foarte dureroase constand in atacuri asupra propriilor forte sau impotriva aliatilor. Cronicile razboaielor consemneaza cazuri incredibile de astfel de greseli. Cele mai recente sunt cele inregistrate in timpul Razboiului din Golf, in perioada Invaziei Irakului si in Afganistan. Astfel, in 2003, o baterie americana de rachete Patriot a doborat din greseala un avion britanic, iar in Afganistan (in 2002), patru soldati canadieni au fost ucisi de un pilot american, langa terenul de antrenament de la Kandahar.

„Atacuri armate prietenoase”

 Sub aceasta denumire, istoricii de limba engleza analizeaza intamplari uluitoare din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand forte ale trupelor aliate au pierdut militari din cauze uneori greu de acceptat - cele mai multe fiind erori umane coroborate cu starea nefavorabila a vremii. Unul dintre motivele principale ale acelor drame a fost lipsa de comunicare in timp real asupra deciziilor cu rol strategic. Deseori, confuziile care au generat deschiderea focului asupra propriilor soldati au fost cauzate si de pozitionarea gresita a unor trupe, ca rezultat al unor ordine neclare si interpretate hazardat.
 „Incidentul Imber” este unul care a ingrozit opinia publica din Marea Britanie, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In aprilie 1942, Fortele Aeriene Regale faceau exercitii in vederea vizitei de control din partea prim-ministrului Winston Churchill si a generalului George Marshall, seful de stat major al Armatei SUA. Doua escadroane de cate sase avione de lupta („Hawker Hurricane” si respectiv „Supermarine Spitfires”) trebuiau sa deschida focul asupra unor tancuri-marioneta si asupra unor trupe-manechine, specifice antrenamentelor.

 Exercitiile se desfasurau in regiunea Salisbury din Wiltshire. Dar un pilot de pe „Hurricane” a inceput sa traga, in mod inexplicabil, asupra unui grup de soldati britanici care asistau la demonstratie. Douazeci si cinci de militari au fost ucisi, iar saptezeci si unu au fost raniti – se intampla la 13 aprilie 1942. Ancheta a stabilit ca sergentul de 21 de ani William McLachlan a confundat oamenii cu manechinele... El a murit doua luni mai tarziu, doborat de nemti deasupra Frantei.

 „Exercitiul Tigru” a fost numele de cod al unei repetitii la Debarcarea din Normandia („D Day”, care urma sa se desfasoare la 6 iunie 1944). Exercitiile s-au facut la plaja Slapton din Devon (sud-vestul Angliei). Convoaiele de motorizate si blindate care urmau sa treaca de pe mare pe uscat erau lansate de pe nave speciale de razboi. La 27 aprilie 1944, doua astfel de nave au fost observate de doua torpiloare germane de mare viteza. La randul lor, torpiloarele au fost detectate de englezii de pe coasta, dar nu s-a tras asupra lor pentru a nu deconspira desfasurarea de forte ale „Exercitiului Tigru”... Drept urmare, germanii au tras focuri prin surprindere asupra navelor britanice (pline cu trupe de asalt) si astfel au murit peste 900 de militari americani.

Identificare intre aliati

 Cazurile de „atacuri armate prietenoase” au determinat strategii aliatilor din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial sa apeleze la asa-zisele dungi de identificare. Aparatele de zbor ale aliatilor purtau pe aripi dungi alternative albe si negre (la Invazia din Normadia, de exemplu). Unele aparate americane sau britanice purtau semne similare intrucat semanau de la distanta medie cu avioane de lupta germane.

PAUL IOAN



Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply