» » » » „Comoara” lui Napoleon

Cateva dintre ultimele obiecte si piese vestimentare care au apartinut imparatului au fost descoperite in Corsica. O colectie constituita de Achille Archanibault, cel mai devotat dintre servitorii sai din Insula Sfanta Elena, necunoscuta de public pana in urma cu cateva luni. Colectia, veche de aproape doua secole, a fost descoperita intr-un cufar,  in podul unei case. Sunt piese obisnuite dar de mare pret, pe de-o parte pentru ca au apartinut unuia dintre cele mai faimoase personaje istorice, iar pe de alta, pentru ca fac parte din cele folosite in ultimele zile din viata sa.

 „Comoara” se compune, printre altele, dintr-o camasa pe care imparatul a purtat-o inainte de a se stinge, prosoape care au fost folosite pentru a-i sterge fruntea in timp ce agoniza, bastonul pe care l-a folosit pana in ultimele momente in care se putea deplasa, o mesa care dateaza din 5 mai 1821, cand imparatul si-a dat sfarsitul. O colectie aparent banala dar importanta pentru istorici, oameni de stiinta si colectionari, care a fost preluata dupa zeci de ani de un descendent al servitorului si pastrata in podul casei dintr-un sat – al carui nume este tinut secret – din Corsica. Fiecare obiect a fost etichetat, descris de Achille care le-a ambalat si le-a depus in cufar.

 Mentionam faptul ca acesta avea un frate, Olivier, ambii intrand in serviciul casei imperiale din anul 1805, prestand munca de cosari. Cei doi, care si-au manifestat admiratia si fidelitatea absoluta fata de imparat, l-au urmat pe insula Elba si apoi pe Sfanta Elena unde s-au ocupat de caii acestuia din ordinul generalului Gourgaud. 
Olivier a fost nevoit, la un moment dat, sa se intoarca in Franta la ordinul guvernatorului englez al insulei. Achille s-a apropiat tot mai mult de imparat, caruia i-a castigat increderea absoluta, aflandu-se in mare parte din timp in compania sa. 
L-a vegheat pe timpul in care boala l-a osandit la pat iar dupa deces a participat la realizarea celebrei masti mortuare. La intoarcerea in Franta a fost numit husar la Palatul Tuilleries si s-a numarat printre cei care, in 1840, au plecat pe insula Sfanta Elena pentru a recupera cenusa imparatului. 
Cu acest prilej, a adus in Franta si alte obiecte pe care le-a depus in cufar: fragmente din piatra tombala si bucati de coaja si ramuri din salcia care se afla langa mormant.

DORIN MARAN


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply