Epoca Victoriana, perioada ce a instalat o data cu ea echilibrul in Anglia si in Regatul Unit, a fost laudata pentru accentul pus pe moralitate si puritanism, factori care au adus mari beneficii.
In spatele cortinei trase de Regina Victoria, anul 1888 reprezinta o explozie a lucrurilor ce se vroiau a fi ascunse. Cinci crime in serie starnesc oroarea in districtul Whitechapel, din Londra. Mutilate de o mana care parea sa aiba o precizie iesita din tiparul unui criminal in serie, cele cinci femei aveau trei lucruri in comun: sexul, meseria si modul in care urmau sa moara.
Timp de trei luni, ucigasul care instalase teroare in sufletul englezilor si-a ales victimele din clasa de jos a societatii, mai exact femeile ce astazi se pot numii prostituate. De aici si din lipsa unui criminal identificat, politia, medicii legisti, ba chiar si ziaristii propun ipoteze precum ideea ca asasinul este defapt un frustrat sexual, un maniac cu o minte bolnava, fapt dovedit de modul in care acesta isi mutila victimele, supunandu-le la disectii dupa ce le taia beregata.
Lovita de criza economica, Anglia se transforma intr-un loc populat de violatori, hoti, criminali, ceea ce chiar si in ipotetica lipsa a deja celebrului Jack Spintecatorul incalca toate regulile impuse de regina, astfel incat aceasta arunca intreaga vina pe emigranti, care de altfel se gaseau intr-un numar foarte mare in tinut, motivand ca un englez veritabil nu este capabil de asemenea atrocitati. Ceva mai tarziu, centru atentiei se muta din zona emigrantilor catre zona evreilor fiind arestati diferiti oameni, insa fara succes.
De-a lungul timpului, cel ce devenise deja un mister total pentru Anglia, a trecut prin chipurile si meseriile unor multitudini de personae sau personalitati: Tutorele Ducelui Cambridge-James Kenneth Stephen; un avocat ratat-Montague John Druin; nepotul Reginei Victoria- Printul Albert Victor, Doctorul Thomas Neill Cream, etc.
O alta teorie mai recenta ii apartine istoricului Mei Trow, care dupa cercetari de aproximativ doi ani sustine ca defapt Jack Spintecatorul nu a ucis cinci, ci sapte femei, iar numele lui este defapt Robert Mann, un angajat la morga in perioada respectiva. Istoricul relateaza ca cercetarea sa a pornit de la portretul realizat de FBI in 1988, care intareste supozitia ca sadicul criminal este defapt un barbat alb, macelar sau asistent medical, dereglat mintal datorita izolarii.
Paradoxal, nici astazi nu a fost rezolvat misterul ce il inconjoara pe cel mai mare asasin al Angliei. Probabil nu vom afla niciodata cu siguranta daca Jack Spintecatorul a fost strain sau nu, daca a fost o persoana obijnuita sau o personalitate cu doua fete, ce astazi face parte din instoria omenirii, sau daca a fost un sadic plin de noroc ori un ucigas viclean.
Inspirati de poveste sa, Sir Arthur Conan Doyle, Jean-Louis Barrault, Colin Wilson, etc au hotarat sa faca din povestea lu Jack, una nemuritoare, cu ajutorul operelor si a filmelor.
In imagine, criminalul in serie Jack “The Ripper” si inspectorul-sef Frederick George Abberline.
Dupa indelungi cercetari, vestitul Scotland Yard a incercat pe baza tehnicilor criminalistice moderne si a dovezilor vechi de peste un secol sa reconstituie portretul robot al celebrului personaj.
Jack Spintecatorul era un barbat intre 25 si 35 de ani, cu o constitutie fizica atletica, 1,80-1,85 metri inaltime.
Autoarea descoperirii este o femeie, seful brigazii de crime violente de la Scotland Yard, Laura Richards. Ei i-a venit ideea sa rasfoiasca din nou cazul si sa vada daca criminalul ar fi putut fi descoperit vreodata. A adunat o echipa de experti formata din medici, istorici si chiar un realizator de profile psihologice. Din munca lor a rezultat portretul fizic si psihologic al lui Jack Spintecatorul. Mai mult, criminalistii au pus cap la cap informatii din 13 depozitii ale unor martori ocular
Bazandu-se pe toate aceste fapte, pe dovezile existente, pe cele 3 scrisori (“Dear Boss”, “Saucy Jacky” si “From Hell” care se cred ca ii apartin, politistii au incercat sa faca si un profil psihologic autorului crimelor.
Contrar asteptarilor, se pare, “Jack” nu avea cunostinte anatomice, era un barbat singuratic, subiect al atacurilor periodice de paranoia si erotomanie. S-a crezut de asemenea ca impulsul de a ucide si mutila a avut la origini mania religioasa sau dorinta de razbunare, dar aceste teorii n-au avut suport. Din pozitiile in care erau lasate victimele, psihologii au dedus ca autorul facea asta pentru satisfactia sexuala ce i-o oferea.
Astfel, multi au ajuns la concluzia ca Spintecatorul ar fi putut fi un schizofrenic, suferind de hipersexualitate, asemenea lui “Yorkshire Ripper” Peter Sutcliffe, care auzea voci spunandu-i sa ucida prostituatele.
Lord sau cersetor, ucigas in serie sau simplu criminal, Jack Spintecatorul devine sursa unui mit urban, al anectodelor populare, al pseudoistoriei. Cele mai faimoase crime din lume au dat nastere unor numeroase si ample biografii, filme, piese de teatru, benzi desenate, jocuri, etc. Exponentul unei societati in declin, marcata de injustitie, crima si violenta ne-a atras atentia asupra unei tare umane existente in fiecare dintre noi intr-o masura mai mica sau mai mare.
Autor : Alexandra Maria Serban
Niciun comentariu: