Rămășițe ale unui Titanozaur, dinozaur erbivor din familia uriașelor sauropode, cei mai masivi dinozauri care au existat vreodată, alături de cele au unui carnivor din specia Abelisaurus, sunt primele fosile dinozauriene descoperite vreodată pe teritoriul Arabiei Saudite. Mai mult, sunt primele din Peninsula Arabică a căror originea poate fi confirmată, se arată în revista de specialitate PlosONE.
Fosilele dinozauriene sunt extrem de rare în Peninsula Arabică, descoperirile anterioare constând în câteva fragmente osoase și dinți, imposibil de catalogat, descoperiri efectuate în Iordania, Oman sau Liban.
„Este o descoperire extrem de importantă, nu atât prin ineditul locului în care au fost excavate fosilele, dar mai ales prin prisma faptului că sunt primele care pot fi recunoscute dintre toate cele identificate în Peninsula Arabică”, susține Benjamin Kear, paleobiolog în cadrul Universității Uppsala din Suedia și liderul echipei de arheologi.
Fosilele vechi de 72 de milioane de ani au fost descoperite într-o formațiune calcaroasă din Adaffa, la circa 11 kilometri nord-est de orașul Al Khuraybah, depozite de rocă formate la finalul Cretacicului. Pe atunci, Peninsula Arabică era încă alipită Africii, fiind mărginită la est de Oceanul Tetis. Parte din aceasta era acoperită de ape atunci când fosilele au fost îngropate în nisip. De altfel, același Benjamin Kear a descoperit în cadrul cercetărilor sale anterioare urme fosile ale rechinilor preistorici, țestoaselor sau ale reptilelor marine precum mosazaurii sau plesiozaurii.
Din cercetările paleobiologilor prezenți la fața locului, dinții aparțin unui carnivor de talie mare, asemănător cu T-Rex, Abelisaurus, un dinozaur prădător ce putea atinge o înălțime de aproximativ 6 metri. În același timp, o vertebră scoasă la lumină în același sit este similară celor identificate la specia Titanozaurus, unul dintre cele mai masive sauropode, ce putea atinge lungimi de până la 20 de metri.
Niciun comentariu: