» » » » » Robotul Curiosity, aflat în misiune pe Marte, funcţionează din nou la parametri normali

Robotul marţian Curiosity, scos din funcţiune  ca măsură de precauţie din cauza unor defecţiuni de natură informatică, este din nou operaţional şi îşi va relua toate activităţile ştiinţifice peste câteva zile, a anunţat NASA, informează AFP.
    
Inginerii americani au identificat cu rapiditate problema tehnică a computerului de bord, care a cauzat scoaterea din funcţiune a roverului Curiosity, pe 16 martie, şi spun că ştiu cum să procedeze pentru a evita ca acest lucru să se întâmple din nou în viitor, a precizat agenţia spaţială americană într-un comunicat. 

Inginerii de la NASA au sperat să reia operaţiunile ştiinţifice ale robotului luni, după o primă problemă tehnică înregistrată în urmă cu două săptămâni la nivelul computerului central de la bordul roverului Curiosity, scrie Reuters.
   
O a doua problemă tehnică a apărut în noaptea de duminică spre luni, în momentul care Curiosity încerca să trimită o serie de date, prin radio, spre Terra, a explicat cercetătorul John Grotzinger de la California Institute of Technology.
   
Înainte de cea de-a doua defectare a computerului, Curiosity reuşise să transmită prin radio rezultatele primelor sale analize efectuate pe eşantioane prelevate din interiorul unei roci sedimentare din zona craterului Gale de pe Marte.
   
Roverul Curiosity a coborât pe Marte pe 6 august 2012 cu misiunea de a afla dacă această planetă a deţinut în trecut "ingredientele" chimice necesare pentru susţinerea vieţii microbiene. Primele rezultate, anunţate săptămâna trecută, au confirmat această ipoteză.
   
Curiosity, un vehicul de o tonă, cu şase roţi, care a costat 2,5 miliarde de dolari, cel mai greu şi mai sofisticat robot trimis vreodată pe Marte, a coborât în zona ecuatorului marţian în craterul Gale pe 6 august 2012, pentru o misiune de cel puţin doi ani. 


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply