» » » Operatiunea "Razbunarea"

Una dintre cele mai spectaculoase si mai precise actiuni militare din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost Operatiunea "Razbunarea" a fortelor aeriene ale SUA, desfasurata la data de 18 aprilie 1943. In acea zi se implinea exact un an de la o alta actiune de mare succes, si anume "Raidul Doolittle". Atunci, la 18 aprilie 1942, aviatia SUA a dat o lovitura foarte grea (in special in Insula Honshu) principalelor insule japoneze. Fusese o lovitura de moral, iar "Razbunarea" avea sa fie un si mai mare suport moral pentru SUA si aliati.

Amiralul Yamamoto trebuie sa moara

 Tinta Operatiunii "Razbunarea" era uciderea amiralului japonez Iosoroku Yamamoto, comandantul Flotei imperiale japoneze. Acesta fusese initiatorul si coordonatorul atacului asupra importantei baze navale americane de la Pearl Harbor (7 decembrie 1941), lovitura care a impins SUA in al Doilea Razboi Mondial. Acest foarte important inalt ofiter japonez (care are un muzeu memorial la Nagaoka) avea pe atunci 59 de ani. Era foarte afectat de succesul americanilor in Batalia pentru Guadalcanal (august 1942 - februarie 1943) si de avansul militar al SUA in "Teatrul de operatiuni Pacific". El insusi participase la Operatiunea "Midway", prin care flotila aeriana japoneza incercase sa opreasca cuceririle aliatilor in sudul Pacificului.

 Pentru circumstantele crancenului razboi din Pacific, actiunea americanilor era legitima si insusi presedintele Franklin d. Roosevelt, cand a aflat de acest plan, a spus "Get Yamamoto!" Trebuie subliniat de la bun inceput ca o actiune de mare precizie nu se putea executa fara ajutorul Serviciilor secrete ale Flotei SUA. Prin sistemul de aparate "Magic", expertii americani au interceptat si decodificat mesajele prin care amiralul japonez transmitea itinerariul sau prin Insulele Solomon si Noua Guinee. Japonezii nu se asteptau la o asemenea tehnica de interceptare si Yamamoto nu a banuit nici un moment ca ar putea fi atacat. El a plecat din Rabaul (Noua Guinee) cu un bombardier de talie medie, insotit de vice amiralul Matome Ugaki. Ii escortau sase avioane de vanatoare Mitsubishi.

 In ultimul moment, Yamamoto primeste o avertizare de ambuscada, dar japonezul nu o ia in seama si respecta cu disciplina militara asiatica propriul orar si itinerariu. Numai ca mai multe avioane de lupta americane plecasera deja din Guadalcanal si, conform unui plan strategic, zburau foarte departe de tinta, ajutate de aparate de alimentare. La un moment dat, acestea au decis sa zboare la mica altitudine, pentru a se apropia de avionul lui Yamamoto neexpus radarului. Pilotii americani i-au luat prin surprindere pe cei japonezi si cu tunurile si mitralierele de la bord l-au impuscat pe amiralul japonez. Avionul sau s-a prabusit in jungla insulei Bougainville. Viceamiralul Ugaki s-a prabusit in ocean si a fost recuperat viu.

Moralul aliatilor

 Pentru SUA si aliati, uciderea celui care a comandat atacul "infam" (eticheta pusa de presedintele Roosevelt) de la Pearl Harbor a fost generatoare de entuziasm si incredere in fortele din Teatrul Pacificului. Devenise limpede ca teritoriile ocupate de japonezi pot fi cucerite si ca balanta razboiului ii favorizeaza pe aliati. Dar Japonia nu va capitula decat dupa ce bombele nucleare i-au lovit cumplit teritoriul.

PAUL IOAN


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply