Functioneaza doar cu energie solara si poate calatorii pe apa luni intregi. Vaporul ecologic a reusit sa stabileasca un nou record, traversand Atlanticul in doar 22 de zile.
Vasul ecologic, care poate genera aproximativ 480 de kilowati pe ora intr-o zi insorita, a fost creat pentru Universitatea din Geneva pentru a observa mai usor schimbarile climaterice de pe suprafata planetei.
Potrivit Daily Mail, unele dintre instrumentele atmosferice de la bordul navei sunt prototipuri, dezvoltate de catre universitate. In ultimele 4 luni tehnologia a ajutat la colectarea datelor, care i-ar putea informa pe cercetatori despre viitoarele schimbari climaterice.
Profesorul Martin Beniston, Directorul Institutului de Stiinte ale Naturii din cadrul Universitatii din Geneva sustine ca echipa s-a concentrat pe interactiunile complexe dintre ocean si atmosfera, la fel si pe rolul pe care aceste interactiuni il au in schimbarea climaterica.
"Expeditia PlanetSolar DeepWater a permis testarea intensa in conditii reale a unui numar mare de instrumente atmosferice. Acum avem o noua sursa de date fizice, chimice si biologice trimise la Universitatea din Geneva, care vor fi analizate intens."
Desi nu au fost inca analizate, profesorul spune ca in timpul expeditiei au putut fi observate mai multe tendinte, in special cu privire la productia de aerosoli marini.
Vasul cu o lungime de 35 de metri si o latime de 23 demonstreaza posibilitatea de a folosi pe viitor energia solara pentru traficul marin. Emisile de carbon si combustibilul necesar sunt egale cu zero, vasul putand calatorii luni intregi, atat timp cat soarele continua sa rasara.
Vaporul are si un rol educational, oamenii de stiinta reusind cu aceasta ocazie sa descopere mai multe despre problemele mediului inconjurator.
Design-ul vasului a fost creat de catre Craig Loomes din Noua Zeelanda, dupa luni de cercetare asupra dimensiunilor optime ale acestuia.
Numele navei a fost inspirat din simbolistica lui J.R.R Tolkien si insemna "Puterea Soarelui".
Niciun comentariu: