» » » » Inconfundabilul domn Renoir

Un maestru al celui mai tandru si expresiv impresionism, Pierre-Auguste Renoir, a debordat de sensibilitate atunci cand a realizat frumusetea nudului feminin. Recunoscut de critica ca fiind un specialist al senzualitatii feminine, Renoir a avut onoarea de a fi numit inca din timpul vietii un continuator modern al lui Peter Paul Rubens si Jean-Antoine Watteau. Cum ar spune Marx, Renoir a fost un fiu al clasei muncitoare care a urcat in varful piramidei sociale si al atentiei publice prin propriile forte.

Renoir (1841-1919) s-a nascut la Limoges, iar o parte din copilarie si-a petrecut-o uimind si umpland de admiratie pe muncitorii din fabrica de conserve si apoi pe cei de la portelanuri cu desenele sale atragatoare. Era clar ca pustiul avea talent si parintii s-au straduit sa-l dea in grija unui profesionist al artelor. A ajuns la Paris in 1862, unde a descoperit ca nu prea are bani de vopsele, dupa ce plateste chiria. Insa intotdeauna sansa este de partea unui om de vocatie. Se imprieteneste cu Sisley, Monet si alti impresionisti si peste doi ani reuseste sa expuna primele panze la Salonul din Paris.

 Tanarul fiu de muncitor se intretine singur din arta, iar saracia ii este inca prietena nedespartita. Ba mai mult, soarta era sa-i joace o festa foarte urata. In timpul turbulentelor din vremea Comunei din Paris (1871), el picta pe malul Senei cand mai multe minti infierbantate l-au luat prizonier, considerandu-l spion al inamicului. Norocul lui Renoir a fost ca avea mai multe cunostinte in mediul muncitoresc. A fost recunoscut si eliberat, dupa mari emotii... Vestile despre expresiva sa arta, despre culorile atat de blande si mangaietoare au trecut Canalul Manecii si deja maestrul isi vede cateva tablouri expuse la Londra. Acum veniturile ii permit sa faca faimoasele calatorii de studiu al clasicilor. Merge la Madrid pentru Velázquez, la Florenta pentru Tiziano, la Roma pentru Raphael. O mare surpriza a fost intalnirea lui Wagner la Palermo si atunci si-a exersat la maximum talentul de portretist. Se spune ca i-a facut portretul compozitorului in jumatate de ora.

 Sub influenta splendidei Scolii de la Barbizon, Renoir se dedica si picturii in aer liber. Peisajele sale sunt o incantare cromatica, insa maestrul este atras aproape permanent de prezenta umana in natura. Asa se face ca seria „Femeilor la baie” devine principala sa preocupare. Prima varianta o realizeaza in 1885, iar forta sa creatoare si inspiratia in sfera frumusetii trupului feminin dureaza pana spre ultimii ani de creatie. Una dintre cele mai profunde compozitii din acest ciclul este cea finalizata in 1918, la saptezeci si trei de ani.

 Una dintre cele mai cunoscute creatii ale lui Renoir este „Pranzul vaslasilor”, terminata in 1881 – care in 1923 a fost cumparata cu 125.000 de dolari. Atmosfera destinsa de pe vas are multe personaje cunoscute pictorului, iar in prim-plan este chiar sotia, Aline Charigot, care se joaca cu un catel. Cunoscutul actor de la Hollywood Edward G. Robinson marturisea ca admira atat de mult acest tablou, incat a studiat modul cum ar fi trebuit sa-l fure de la Washington Museum...


PAUL IOAN


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply