» » » » Spioni in fusta

Curajul, inteligenta si atasamentul pentru interesele tarilor lor le-au facut pe multe femei sa se înroleze în cercurile de spionaj si sa efectueze misiuni importante. Delicatetea si farmecul lor au învins de cele mai multe ori, dar exista si numeroase cazuri când femeile spion au cazut în mâinile inamicului împreuna cu membrii retelelor respective care au fost tradati sau  demascati întâmplator. Multe exemple de femei combatante, din diverse tari europene, s-au pus în slujba miscarilor de rezistenta din tabara aliatilor.


Înfruntând primejdia de moarte

 Denise Madelein Bloch a fost un agent secret francez care a lucrat în perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial pentru „Special Operations Executive” (SOE), organizatie de spionaj britanica înfiintata la initiativa Winston Churchill (imediat ce a devenit prim-ministru, la 10 mai 1940). Nascuta la Pasris în 1916, Denise a devenit secretara la o mare firma de automobile. Seful ei, Jean Maxime Aron, lider în Rezistenta franceza, a recrutat-o pentru a lucra la SOE, la serviciul de comunicatii radio. În reteaua respectiva de agentie s-a mutat temporar în Gibraltar, apoi a fost parasutata pe teritoriul Frantei ocupate. Ea a cazut prizoniera împreuna cu un camarad, torturata si executata într-un lagar de concentrare nazist (Ravensbrük), în 1945, la 29 de ani. A fost decorata postmortem cu înalte onoruri atât în Franta, cât si în Anglia.

 O soarta asemanatoare a avut si frantuzoaica Lilian Rolfe (nascuta în 1914), care a lucrat ca agent secret al aliatilor în Cel de-al Doilea Razboi Mondial. În 1943 s-a alaturat Fortelor Aeriene Auxiliare ale Femeilor din Marea Britanie, de unde a ajuns la Special Operations Executive. Astfel, ea a lucrat în cadrul Rezistentei franceze, ca operator radio si ca „observator discret” al miscarilor de trupe germane.
 La o blocada rutiera a Gestapoului (care cauta un ofiter neamt disparut), Lilian a fost arestata, interogata cu brutalitate si executata in lagarul Ravensbrük. A primit postmortem Crucea de Razboi a Frantei. Aceeasi distinctie a fost primita postmortem si de catre Violette Szabo (nascuta la Paris, cu numele de familie Bushell), care a apucat sa traiasca o poveste de dragoste cu un ofiter de origine ungara, în urma careia a nascut o fetita. Sotul a fost ucis la El Alamein (Egipt, 1942) si atunci a încredintat copilul unei familii franceze si a intrat în spionaj. Reteaua sa facea parte din Rezistenta franceza, fiind specializata în comunicatii si criptografie.
 A fost parasutata lânga Cherbourg si a îndeplinit misiuni de telecomunicatii si chiar a participat la sabotaje. Când reteaua ei a cazut în mâinile Gestapoului, a fost dusa la lagarul Ravensbrük, unde în total au murit 92.000 de femei. Violette avea 23 de ani când a fost împuscata. A primit postmortem Crucea Regelui George, Marea Britanie.

O supravietuitoare

 Au existat si femei spion care au apucat batrânetile. Una dintre acestea a fost Odette Halloowes. Nascuta la Amiens (Franta), ea s-a casatorit cu un englez si a avut trei copii. În 1942, ea si-a dus odraslele la o manastire si a intrat în serviciile de spionaj ale aliatilor. A fost parasutata în Franta, dar un an mai tîrziu a fost arestata. Condamnata la moarte, ea a reusit sa supravietuiasca. A depus marturie contra criminalilor de razboi nazisti. A murit la 82 de ani. Francezii i-au acordat Legiunea de Onoare.

PAUL IOAN



Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply