» » » » » Actualitatea arheologica


Babilon "stramutat". 

Conform opiniei englezoaicei Stephanie Dalley de la Universitatea din Oxford, specialista in cultura Asiriei si in studiul limbilor orientale antice, miticele gradini suspendate din Babilon (pe teritoriul Irakului) ar fi existat in secolul al VII-lea i.Ch., dar nu in capitala Mesopotamiei (aflata in sud) ci spre nord, in apropiere de Ninive, pe teritoriul dusmanilor asirieni. Ceea ce ar explica, de pilda, absenta lor din descrierile lui Herodot legate de Babilon. Orientalista a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a studiat timp de 10 ani limbile orientale vechi. Si-a dat seama ca localizarea gresita a miticelor gradini a fost facuta din cauza unor erori de traducere identificate in scrierile babiloniene si asiriene pe aceasta tema.
Spectacularele gradini cu fantani alimentate de retele de canale i-ar fi apartinut regelui asirian Sennacherib si nu lui Nabucodonosor al Babilonului. O teorie care ar putea fi intarita de recentele descoperiri ale unor importante vestigii de apeducte si de canale in apropiere de Ninive (astazi, Mossul).

Isi ingropau ouale. 

O serie de pasari primitive contemporane cu dinozaurii isi ingropau pe jumatate ouale, cu varful in sus. Dovada o constituie cele 65 de oua aflate in aceasta pozitie in campusul Universitatii nationale din Comahue, Argentina - cu o vechime de 70-80 milioane de ani - (Cretacicul Superior) descoperite de o echipa internationala de paleontologi. Pasarile au recurs la aceasta solutie pentru a le feri, probabil, de suflul vanturilor. Pe de alta parte, fixate in pozitie verticala, facilitau o mai buna dezvoltare a embrionului. Cum a fost posibil sa inteleaga acest lucru? Un alt fapt surprinzatoar era dispunerea lor in linie dreapta, probabil pentru ca in acele locuri, in acea vreme, se aflau faleze sau un curs de apa pe marginea carora au fost ingropate. Cu timpul, pasarile au abandonat acest obicei, adapostindu-si ouale in cuiburi din vegetale.

"Bucataria" japonezilor preistorici. 

In urma cu 11.000 de ani, locuitorii din arhipelagul japonez au deprins arta realizarii de vase ceramice folosite pentru gatitul animalelor acvatice. O concluzie la care s-a ajuns dupa ce urmele de grasimi prelevate de pe cioburile vaselor - descoperite in situri din nordul Japoniei - au fost analizate, recurgandu-se si la spectometrie de masa, analize care au relevat faptul ca este vorba de grasimi de peste si de mamifere marine.
 Cioburile au permis reconstituirea unor vase, realizate in epoca Jomon, cu cateva milenii inainte de aparitia agriculturii in arhipelag, in special a culturilor de orez.

Perceptie auditiva limitata. 

Daca, printr-o intoarcere fictiva in timp, omul modern s-ar afla in mediul australopitecilor, acestia nu l-ar auzi, oricat de tare ar vorbi. In urma studiului unor oscioare din configuratia urechii interne apartinand unor australopiteci - cu o vechime de doua milioane de ani, descoperite in Africa de Sud - specialistii au ajuns la concluzia ca urechea interna (reconstituita pe baza fragmentelor osoase) nu avea capacitatea de a percepe frecventele aferente vocii oamenilor moderni.

DORIN MARAN



Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply