» » » » » Spioni de moda veche

Spumoasa si eleganta viata de la Curtile regale ale secolelor trecute scotea in evidenta, cu predilectie, intrigile uzurpatorilor si increngaturile amoroase. Mai rar ne dezvaluie cronicile numele spionilor de care se foloseau capetele incoronate in scopuri personale si, cand era cazul, pentru aflarea de informatii despre inamicul care ameninta teritoriul tarii respective. Exista mai multe nume de legenda ale spionilor din "vecurile de capa si spada" care si-au ajutat stapanii cu intelepciune, fie prin actiuni personale, fie prin retele bine organizate de minti luminate.

Creierul si secretarul reginei

 Un personaj celebru in Anglia datorita istetimii cu care a organizat o retea de informatii in aproape intreaga Europa este cel al lui Sir Francis Walsingham (1532-1590), un barbat cu pregatire elevata (studii de drept), cunoscator de limba straine si care a ajuns in exceptionala functie de secretar principal al reginei Elizabeth I (functie pe care a a exercitat-o nu mai putin de 17 ani, incepand din 1573). Iar cand a primit acea insarcinare prestigioasa a devenit si "creierul spionilor reginei". Si asta pentru ca suverana i-a apreciat legaturile multiple pe care le avea in tari precum Franta, Italia sau Elvetia, pe unde Walsingham traise aproape douazeci de ani. Reteaua lui de informatori era bine platita, iar pe seful spionilor il interesau doua lucruri esentiale: comploturile catolice interne impotriva reginei protestante Elizabeth I si pregatirile de razboi impotriva Angliei duse de Coroana Spaniei, o mare putere romano-catolica.
 In ambele demersuri, Francis Walsingham a reusit sa obtina informatii eficiente si prompte. Atunci cand sursele lui au ajuns chiar in ambasada Spaniei din Londra, seful spionilor a depistat un complot in urma caruia a facut o mutare istorica: regina Scotiei, Mary I, a fost arestata si a urmat un proces care s-a finalizat cu executia ei in 1587. Anglia era curatata de conspiratorii catolici, iar Walsingham, bolnav s-a retras din functie.
  Si Napoleon Bonaparte a avut mai multi spioni personali, foarte utili in conditiile in care Franta era inconjurata in acea perioada (Revolutia franceza si razboaiele care au urmat) de multi dusmani. Cel mai cunoscut a fost un austriac, Karl Schulmeister (1770-1853), care a spionat pentru Austria, apoi pentru Franta. Printre succesele lui se numara prinderea lui Louis Henri de Bourbon (ruda a regelui) si informatii decisive pentru armata coalitiei care au condus la victoria de la Austerlitz a lui Napoleon, in decembrie 1805.

Cavalerul care era... femeie

 Un caz special de spion din cercul de agenti ai regelui Ludovic al XV-lea a fost Chevalier Éon de Beaumont (1728-1810), care in primii 49 de ani ai vietii a trait ca barbat, iar in ultimii 33 de ani a fost femeie! Este greu de crezut ca nimeni n-a stiut cu adevarat cine a fost Cavalerul Beaumont, cu toate ca de la 26 de ani a fost cooptat in cercul de spioni personali ai regelui numit "Secretul suprem". Dupa moartea lui Ludovic al XV-lea s-a exilat la Londra si s-a intors in Franta numai dupa ce i s-a acceptat statutul de femeie si o "pensie de spion". Acea persoana a sustinut in apropierea mortii ca tot timpul fusese femeie, dar numai barbatii erau acceptati in spionaj...

PAUL IOAN
 

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply