In istoria crestinismului timpuriu, papa Liberius este cel creditat cu introducerea datei de 25 decembrie drept data a Nasterii Domnului. Pana atunci, in Roma pagana se celebra la acea data zeul Mithra "neinvinsul" sau zeul persan al luminii. In consecinta, primul Craciun a fost cel din anul 354. Pontificatul lui Liberius a durat din 352 pana in 366... Iata cateva evenimente remarcabile ale monarhiilor europene care s-au petrecut la data de 25 decembrie:
- Primul rege al francilor, Clovis I, a fost botezat la 25.12 anul 496 (in care implinea 30 de ani). El a fost primul rege crestin din Europa, care a preluat puterea de la tatal sau in 481, la 15 ani. Adeziunea la religia lui Christos s-a facut sub influenta sotiei sale, Mathilde. El a avut meritul de a uni sub dinastia Merovingienilor toata Galia.
- Carol cel Mare, fondatorul Imperiului Carolingian, a fost intronat religios la 25.12 anul 800, in cadrul unei ceremonii conduse de papa Leon al III-lea. Acest foarte important rege al inceputurilor evului mediu a avut mai multe titluri: din 768 a fost rege al francilor, din 774 a fost si rege al lombarzilor, apoi a domnit peste Imperiul Carolingian care cuprindea teritorii vaste din centrul si vestul Europei. Gratie reformelor revolutionare pe care le-a introdus in mai toate domeniile vietii sociale si politice (asa-numita Renastere carolingiana), Carol cel Mare a fost numit si "Parintele Europei".
- Carol cel Plesuv (823-877) a fost incoronat rege al Sfantului Imperiu Roman la 25.12 anul 875. El era fiul lui Ludovic cel Pios si nepotul lui Carol cel Mare. El a domnit pana in 877. Porecla sa este bizara, pentru ca acest rege nu era deloc chel, ci dimpotriva. "Plesuvul" se referea, probabil, la regii care nu aveau inca un teritoriu de administrat.
- Regele William I Cuceritorul (1028-1087) a fost incoronat suveran al Angliei la 25.12 anul 1066, dupa celebra batalie de la Hastings si marsul triumfal spre Londra. Descendent din vikingi si duce al Normandiei, William I mai avea porecla de "Bastardul" din cauza mamei sale, Herleva, care a refuzat sa se marite cu tatal sau, Robert. Domnia sa a durat pana in 1087.
- Baldwin I, rege al Ierusalimului, a fost incoronat la 25.12 anul 1100. A fost primul suveran cu acest titlu, dar el nu a fost intronat la Ierusalim, caci patriarhul Dagobert din Pisa a dispus ca acea ceremonie sa se desfasoare la Betleem. El a domnit pana in 1118, fiind ingropat la Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim. Trebuie mentionat ca Baldwin I a fost unul dintre liderii primei Cruciade (1096-1099), care s-a finalizat cu cucerirea Ierusalimului.
- Roger al II-lea (1095-1154) a fost incoronat rege al Siciliei la 25.12 anul 1130, la Palermo. El condusese Sicilia din 1112, cand avea 16 ani, sub titlul de conte de Sicilia si Calabria. De remarcat ca a fost intronat de antipapa Anacletus al II-lea ("antipapa" era persoana care reclama tronul papal, fara sa fie ales oficial dar cu sustinere din partea unor grupuri puternice). Anacletus il contesta pe papa Inocent al II-lea.
- Imparatul Hirohito al Japoniei a fost incoronat la 25.12 anul 1929 si a domnit pana la moarte, la 7 ianuarie 1989. El a fost obligat sa capituleze, dupa bombardamentele atomice americane, nu a fost judecat dupa razboi si apoi a condus Japonia spre un reviriment economic exceptional, tara devenind a doua putere economica a lumii. Generalul american Douglas McArthur (care a supervizat ocuparea Japoniei) a fost cel care a insistat ca Hirohito sa-si continue domnia si dupa al Doilea Razboi Mondial.
PAUL IOAN
http://www.revistamagazin.ro/content/view/9917/8/
Laserele dezvăluie modele ascunse în tatuajele de mumie
-
Tatuajele antice prezintă un interes deosebit pentru arheologi, deoarece
oferă o fereastră rară către credințele, ritualurile și practicile sociale
ale p...
Niciun comentariu: