» » » ELDORADO

Desi exista orasul Eldorado, un oraș în Mato Grosso do Sul, Brazilia, nimeni nu stie unde se afla miticul si adevaratul Eldorado, desi multi au plecat in cautarea lui, pentru a gasi comorile de aur din legendele Americii de Sud.

Multi cred ca acest tinut fabulos se afla pe malurile lacului Guatavita, in nord-estul Bogotei. Altii l-au asimilat cu tara mitica Manoa care s-ar afla pe dealurile Buianeze, de dincolo de fluviul Orinoco. 
In limba bastinasilor Americii de Sud, Eldorado inseamna "omul de aur", iar aceasta comunitate se tese in jurul acestei mitologii a omului de aur. 
Un ritual relatat de un martor ocular, ritual desfasurat in marea laguna Guatavita si preluat de un cronicar spaniol in anul 1636, descria: "In timpul ceremoniei din laguna au construit o pluta din papura umpluta din lucrurile cele mai de soi pe care le aveau, au asezat pe ea 4 vetre cu jaratec unde ardeau tamaie, rasini si multe alte parfumuri. In acest timp l-au dezbracat pe mostenitor de haine, ungandu-l cu ceva lipicios peste care au suflat praf de aur acoperindu-l in intregine, iar la picioare i-au asternut o gramada de aur si smaralde pe care le oferea zeului lor. 

Cand pluta a parasit malul, a inceput muzica. Indianul aurit a daruit ofranda zeului aruncand gramada in lac, iar vasalii care il insoteau au facut acelasi lucru. Cu aceasta ceremonie noul conducator era acceptat si recunoscut drept rege."
Deci locatia comorilor din Eldorado este sub ape ? Sau Eldorado este mai degraba o comunitate bazata pe ideologie spirituala, traind in prosperitate si armonie? Aurul are in simbolistica universala o calitate esentiala, aceea de piatra filozofala, transformand omul in fiinta solara, cosmica, in acceptiunea misticilor, in omul perfect. 
Taramul de aur, domeniul omului de aur, deci Eldorado, ar semnifica probabil o comunitate pur spirituala. 
Chiar si in prezent, noii conducatori ai comunitatilor de pe malurile lacului Guatavita sunt unsi cu rasina, iar apoi li se sufla printr-o teava praf de aur pe piele, ritualul impregnand prin semnificatie ideea ca locuitorii sunt condusi de omul aurit, omul solar, omul perfect, care si-a alchimizat natura sa inferioara in aur pur.

Lasand la o parte filosofia si posibilele implicatii ale acestui in gasirea orasului de aur, legenda Eldorado a reprezentat insa o mina de aur pentru producatorii de filme de aventura.

http://hartacomorii.blogspot.com/2010/09/miticul-eldorado.html

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply