Organizarea de tip sicilian a Mafiei din SUA a cunoscut o adevarata revolutie odata cu ajungerea la putere a lui Lucky Luciano, un tanar cu idei contrare invechitelor cutume promovate in primele trei decenii ale secolului XX. Agresiv, inteligent si foarte prudent fata de aliati si prieteni, Luciano a devenit prin crime boss-ul New-York-ului si apoi organizatorul tuturor familiilor importante de pe teritoriul SUA. Treptat, unicul sau dusman a ramas energicul procuror Thomas Dewey, cel care a reusit sa-l aresteze.
Crime, tradari si munti de bani
Nascut in 1897 in Sicilia, Luciano ajunge cu parintii la New York in 1907, traind intr-o saracie lucie. Pe la 14 ani, castiga la barbut si-si formeaza o banda care talhareste si pretinde taxe de pe la negustori. Este cooptat ca ucigas platit de Joe Masseria, unul din cei doi mari capi din New York. Vagabondul din copilarie ajunge prin 1927 sa aiba venituri de 12 milioane dolari pe ani, din care cheltuieste 4 pentru mituiri (politie, martori etc.). Cand se dezlantuie razboiul Masseria-Maranzano, Luciano nu sta pe ganduri si-i ucide pe amandoi "batranii". Astfel devine seful New York-ului si inventatorul sistemului national condus de "Comisie", cu familiile si nasii lor avand drepturi egale cu acestia in legatura cu legea separarii teritoriilor, legea tacerii (Omerta) etc. si dispune colaborarea cu toate organizatiile, indiferent de etnie (impotriva fostului principiu "doar in sicilieni avem incredere"). Aceste noi reguli au fost acceptate de la Los Angeles la Detroit, inclusiv de catre Al Capone (Chicago).
Lucky Luciano s-a dovedit a fi un lider inteligent, dar necrutator. Porecla de "Lucky" (Norocosul) provine de la faptul ca a supravietuit unui atac in urma caruia a fost taiat de mai multe ori si aruncat intr-un rau. A supravietuit ca prin minune si a actionat fara mila prin crime si santaj, ocupandu-se cu jocuri de noroc, trafic de droguri si alcool, rapiri si prostitutie. Cea din urma sursa i-a venit de hac. Procurorul Dewey a facut o razie prin 200 de bordeluri, in 1936, cu arestari masive. A tinut "fetele" la zdup pana cand au inceput sa vorbeasca. Asa s-a ajuns la arestarea lui Luciano, trimitandu-l in instanta cu 60 de capete de acuzare. Nimeni nu a acceptat mita si a fost condamnat la 50 ani de inchisoare. Dar arestarea "maestrului" nu a fost o drama. Luciano a condus din inchisoare prin cei doi amici, Vito Genovese si Frank Costello. Culmea, din "banii personali" a construit o biserica la inchisoare, caz unic in istoria corectionalelor din SUA!
Inapoi in Italia
Intrarea SUA in razboi l-a ajutat decisiv. Serviciile secrete navale au colaborat cu el pentru inabusirea sabotajelor din portul New York. Informatiile date de el, prin oamenii Mafiei din docuri ar fi fost foarte utile. Pedeapsa i-a fost comutata la extradare si in 1946 este deportat in Italia, sub supraveghere permanenta. Din Sicilia natala conduce traficul de droguri spre amicii din SUA. Temandu-se de tradari, el ii dezbina si astfel Genovese il ucide pe Costello, acesta pe Anastasia, iar Carlo Gambini il suprima pe Anastasia ("seful portului"). Gambini ii ia locul lui Luciano, dar nu-l poate aduce inapoi in SUA. Libertatea controlata l-a deprimat si afacerile personale nu mai aduceau profiturile de altadata. Fara sotie si copii, se imbolnaveste si face infarct in 1962, la Napoli. Fusese boss-ul tuturor din 1931 si pana in 1946 si a avut o inmormantare generoasa. Carlo Gambini va domni in locul lui pana in 1976.
PAUL IOAN
Niciun comentariu: