» » » » » » Teotihuacan are încă multe secrete


Pe vastul sit arheologic de la Teotihuacan localizat la nord de Mexico City, arheologii au deschis calea pentru un tunel vechi de 2.000 de ani, cu speranţa de a descoperi secretele uneia dintre cele mai importante civilizaţii ale Americii pre-columbiene.

 În 2003, ploile abundente de pe sit, unul dintre cele mai vizitate din Mexic, aflat la aproximativ 40 de km nord de capitală, au relevat existenţa unui tunel pe sub Templul Şarpelui cu pene, graţie unei mici deschideri degajată de apă. Şase ani mai târziu, o echipă mexicană de treizeci de persoane, finanţă de Institutul National de Antropologie si Istorie (INAH) a început săpături pe sit, unul dintre cele mai vechi şi cele mai vizitat din Mexic, patrimoniu mondial al umanităţii aflat sub înaltul patronaj al UNESCO. Faimos pentru piramidele falnice ale Soarelui şi Lunii, Teotihuacan este, de asemenea, cunoscut şi pentru dimensiunile sale. Acest oraş fondat în jurul anului 100 î.Hr. a avut până la 200.000 de locuitori la apogeu, înaintea decăderii sale în secolele VI sau VII. Anul trecut, în august, când arheologii au săpat 12 metri adâncime, au găsit în sfârşit intrarea tunelului. "Pentru noi, a fost foarte profitabil de a găsi intrarea în tunel, deoarece arată că ipotezele noastre au fost corecte", spune Gomez. Echipa de arheologi condusă de Sergio Gomez consideră că tunelul ar putea duce la camerele de înmormântare a demnitarilor unei civilizaţii despre care nu ştim aproape nimic, şi îi va ajuta să înţeleagă convingerile lor religioase. "Ştim că Teotihuacan a fost construit după reprezentarea pe care o aveau despre cosmos, univers", a spus Gomez. "Ne imaginăm că tunelul a fost o recreere a universului morţilor." Doar cinci la sută din site-ul Teotihuacan, care acoperă aproximativ 25 km2, a fost cercetat, deşi lucrările de explorare a oraşului vechi au început acum mai mult de un secol. Cercetătorii cred că această intrare a fost blocată voluntar cu pietre, obiecte de artizanat şi chiar resturile unui templu distrus. Rămâne în continuare pentru a afla de ce.




Aproximativ 300 de tone au fost deja scoase, conţinând 60000 de obiecte mici: bucăţi de jad, scoici, oase. Un robot mic, cu un aparat de fotografiat, primul de acest gen folosite în cercetarea arheologică, în Mexic, a explorat o mică deschizătură înainte ca cercetătorii să se decidă în cele din urmă să intre în tunel, în noiembrie. De atunci, nu au avansat decât şapte metri, în ceea ce ei cred că este un tunel de 120 metri lungime. În excavarea umedă, atârnă mici etichete pentru a indica fiecare metru de progres. "Este foarte, foarte delicată şi meticuloasă", spune Jorge Zavala, un membru al echipei care poartă o mască şi cască. Ceea ce-i motivează în special pe cercetători este convingerea că vor găsi trei camere, la capătul tunelului, care ar putea conţine rămăşiţele unor înalţi demnitari ai acestei civilizaţii. Nu s-a găsit niciodată mormântul vreunui monarh pe sit, care a fost abandonat deja la sosirea aztecilor în regiune, în secolul al XlV-lea. "Nu e ceva care ne obsedează. Vom continua să lucrăm şi să încercăm să înţelegem tunelul în sine, pentru implicaţiile pe care le are pentru gândirea şi religia mesoamericană", a spus Gomez.

http://onlinearchaeology.blogspot.ro/search?updated-max=2012-06-24T12:14:00%2B03:00&max-results=7&start=23&by-date=false

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

1 comentarii:

  1. contribuiți la dezvoltarea enciclopediei misterelor cu subiectele dumneavoastra la
    http://portalul-misterelor.ro/tiki-index.php?page=Teotihuacan

    RăspundețiȘtergere