» » » Un soare cu patru poli!

 E un lucru admis de astrofizicieni ca activitatea Soarelui se desfasoara ciclic, la o perioada de 11 ani. Se cunosc, astfel, perioade de maxim al activitatii solare si de minim. In aceasta dinamica are loc si o inversare a polilor magnetici, lucru care poate fi observat, numai ca oamenii de stiinta japonezi au anuntat ca in curand se va petrece si un fenomen neobisnuit: vor aparea patru poli magnetici, adica doi in plus. Interesul oamenilor e mare fata de acest eveniment, dar cercetarile sunt in curs, un punct de vedere stiintific neputand fi enuntat foarte curand.

Mai frig sau mai cald?

De cativa ani ni se anunta aparitia unui alt fenomen terestru si anume "incalzirea globala", fenomen cauzat de emisiile crescute ale bioxidului de carbon in atmosfera, lucru de altfel contestat de mai multi cercetatori; acum specialistii japonezi ne anunta ca Soarele ar putea intra intr-o perioada de activitate redusa, fapt ce ar duce la inregistrarea unor temperaturi mai mici pe Terra.

Pentru a fi mai convingatori, specialistii de la Observatorul Astronomic National din Japonia si ai Fundatiei Riken au anuntat pe 19 aprilie ca activitatea petelor solare din ultima perioada seamana cu cea petrecuta in secolul al XVII-lea care s-a intins pe parcursul a 70 de ani, intre 1645 si 1715. Atunci, spun cercetatorii, fluviul Tamisa din Anglia a inghetat si ciresii au inflorit mult mai tarziu la Kyoto.

In acea perioada, numita in epoca drept Minima Maunder (sau Mica Glaciatiune), temperaturile se estimeaza ca ar fi fost cam cu 2,5 grade nai mici decat cele din a doua jumatate a secolului al XX-lea. Sigur, nu aflam ce s-a intamplat in lume cu alte fluvii sau cu alti pomi fructiferi, sau ce alte fenomene neobisnuite, care ar fi putut fi generate de acea activitate scazuta a petelor solare, ar fi avut loc, dar imaginatia o ia deseori inaintea realitatii. Astrofizicienii japonezi au mai descoperit niste indicii neobisnuite legate de modificarea polilor magnetici ai Soarelui.

Dupa cum se stie, campul magnetic al Soarelui se inverseaza aproximativ o data la 11 ani. In anul 2001, polul nord magnetic al Soarelui, care se gasea in emisfera nordica, a devenit polul sud magnetic. Specialistii compara aceasta situatie normala cu schimbarea curentului care traverseaza un magnet. O asemenea inversare a polilor magnetici solari era prevazuta pentru luna mai a anului viitor, numai ca cei care opereaza observatorul spatial Hinode au descoperit ca polul nord a inceput sa se deplaseze spre sud cu un an mai devreme. Dar, lucru curios, nu s-a observat nici o schimbare in privinta polului sud magnetic al Soarelui.

In fata acestei situatii si daca tendinta amintita va continua, spun cercetatorii japonezi, polul nord magnetic se va inversa in mai 2012, dar va aparea o structura neobisnuita pentru astrul nostru tutelar: Soarele va avea patru poli magnetici, cu doi poli noi aparuti in apropierea ecuatorului. Deocamdata, aceasta este o supozitie care in anii urmatori va trebui nu doar anuntata, ci si explicata din punct de vedere stiintific. Exista si pareri contrare, legate de activitatea solara, care considera ca o slaba activitate a petelor solare nu va aduce o "mini glaciatiune". Astfel, climatologul Michael Mann de la Penn State University afirma ca slaba activitate solara inregistrata in secolul al XVII-lea a dus la scaderea temperaturii terestre cu vreo doua zecimi de grad, ceea ce nu a putut avea nici o urmare climatica globala.

Mai degraba, evenimentele neobisnuite meteorologice pot fi puse in legatura cu activitatea vulcanica mai intensa si cu eruptiile inregistrate. Astfel incat, desi datele sunt inca neaprofundate stiintific, e mai probabila in zilele noastre, nu o scadere a temperaturilor, cum pretind astrofizicienii japonezi, ci mai degraba modificari climatologice nesemnificative. Mai mult, previziunea lui Michael Mann este ca in anul 2100 temperaturile globale vor fi doar cu 0,1 grade Celsius mai mici decat cele de azi.

GEORGE CUSNARENCU
http://www.revistamagazin.ro/content/view/9420/20/

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply