» » Spionul de aur al lui Stalin

 Richard Sorge a cunoscut si a difuzat Moscovei informatii esentiale in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, precum atacul japonez de la Pearl Harbor si Operatiunea Barbarossa (invadarea URSS de catre Germania). A lucrat sub acoperire pentru URSS, ca jurnalist german la Tokyo, a creat retele eficiente de spioni si si-a dat viata pentru vederile sale de stanga. Stalin l-a ignorat uneori, dar Hrusciov l-a facut erou al URSS, postmortem, in 1964.

O viata sub acoperire

Conjunctura familiala a lui Richard Sorge (1895-1944) i-a configurat intreaga viata. Fiu de inginer german lucrand la mine in URSS, Richard a avut un unchi colaborator al lui Karl Marx. El se inroleaza voluntar in Primul Razboi Mondial, este ranit (va schiopata toata viata) si, retras, il citeste pe Marx. Studiaza in Germania, dar apropierea de cercurile de stanga ii determina exmatricularea. Atunci s-a decis Richard, intors la Moscova, sa devina agent al armatei URSS. Avea douazeci si cinci de ani cand a inceput sa lucreze sub acoperire. In acea vreme (anii 1920) se informa despre activitatile anti-Comintern (Internationala Comunista initiata de Lenin) ale Germaniei si Japoniei.

La indicatiile sefilor de la Moscova, Richard Sorge isi gaseste cea mai buna "fatada" a activitatii sale de spion: jurnalist german. Trecutul sau stangist este sters si el se inscrie in partidul nazistilor (1929). Din acel moment, Sorge nu va mai lua niciodata legatura cu miscarile de stanga, dar va transmite Moscovei secrete politico-militare. Apreciat la Berlin - vorbea fluent limba germana si engleza -, este trimis corespondent in Orientul Indepartat. O perioada, face spionaj in China si Japonia. Apropierea razboiului il face sa se orienteze spre Axa Berlin-Tokyo. El afla despre atacul de la Pearl Harbor (1941), dar nu este crezut. Apoi informeaza Moscova despre Operatiunea Barbarossa (invazia in URSS), mentionand si data (cu o eroare de doua zile). Nici atunci Stalin nu-l crede. Dupa inceputul marelui conflict Germania-URSS, Sorge mai transmite de la Tokyo o informatie esentiala: Japonia nu va ataca URSS decat dupa capturarea Moscovei si daca va izbucni un razboi civil in Siberia. Atunci trupe siberiene au plecat sa ajute la apararea Moscovei - lucru la care nemtii nu se asteptau. Apoi, Richard Sorge avertizeaza si asupra Stalingradului, a carui cadere va provoca invazia japoneza, care va bloca alimentarea URSS pe fluviul Volga, dinspre Golful Persic... Stalin n-a vrut, pana cand a murit, sa recunoasca meritele lui Richard Sorge, pentru a nu le umbri pe ale sale. Dar generalii sovietici au stiut sa actioneze in consecinta si Operatiunea Barbarossa a fost un mare esec pentru Hitler si o mare cotitura a razboiului, in favoarea aliatilor.

Executat ca un criminal de razboi

Viata personala a lui Sorge a fost si ea foarte bogata. A avut doua sotii si mai multe iubite (printre care si sotia ambasadorului German la Tokyo!), iar la un moment dat, din cauza stresului a devenit alcoolic. Dar s-a oprit la timp pentru ca "vorbea prea mult prin berarii". Reteaua din Tokyo transmitea prin radio si a fost in cele din urma interceptata. Arestat, Sorge n-a divulgat nimic din activitatea sa. Stalin a refuzat sa faca schimb de spioni si Richard Sorge a fost spanzurat la 7 noiembrie 1944, la o inchisoare japoneza. Va fi recunoscut ca un mare erou abia dupa moartea lui Stalin, URSS platind pensie sotiei sale japoneze, Hanako, pana in 2000, cand a murit.

PAUL IOAN
http://www.revistamagazin.ro/content/view/9419/8/

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply