» » Gradinile suspendate din Babilon

 Cunoscute ca una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, Gradinile din Babilon, sau Gradinile suspendate ale Semiramidei, chiar daca nu erau extraordinare, erau unice din punct de vedere arhitectural. Opera de arta se intindea pe o suprafata de circa 15.000 mp si avea un sistem ingenios de irigatii. Aceste gradini se spune ca au fost construite de regele Nabucodonosor al II-lea (605-562 i.Ch.) ca un omagiu adus uneia dintre sotiile sale, Amytis sau Amuhea. Numai ca legenda nascuta in jurul lor, raspandita in special de scriitorii greci, ne duce cu mult timp in urma, sustinand ca ar fi fost construite de regele Ninus, intemeietorul oraselor Babilon si Ninive, pentru sotia sa Semiramida (sau Semiramis).

Legenda relateaza ca regele Ninus, dorind sa-i alunge plictiseala sotiei sale si sa-i ofere un mediu mai atragator si mai apropiat de cel asirian cu care era obisnuita, ar fi poruncit sa se inalte aceste gradini suspendate. Din scrierile istoricului Diodor din Sicilia, aflam ca de fapt ele nu erau suspendate, ci dispuse in patru terase ce se ridicau pana la inaltimea de 77 m. Pe terase erau plantati arbori, unii dintre ei fiind foarte inalti, aproximativ 24 m. Sub aceasta "scara" uriasa se aflau incaperi de locuit pentru familia regala. Gradinile erau udate cu pompe cilindrice al caror secret nu s-a aflat nici pana astazi. Doar din relatarile aceluiasi istoric aflam cateva informatii despre irigarea gradinilor. El spune ca majoritatea coloanelor se ridicau treptat lasand sa patrunda lumina printre spatiile dintre ele. Doar una dintre acestea era goala de la varf pana la baza. Ea continea masini hidraulice care pompau din fluviu (Eufrat) o mare cantitate de apa, fara ca cineva sa poata vedea ceva din exterior.

Prima colectie de plante din lume

Gradinile din vechiul Babilon nu erau doar simple gradini de palat. Aici s-a aflat prima colectie de plante din lume. Regele Nabucodonosor isi insarcinase soldatii ca in timpul campaniilor intreprinse prin alte regiuni, sa scoata cu mare grija toate plantele necunoscute pe care le gaseau si sa i le trimita la palat. Asa se face ca atat navele Babilonului cat si caravanele aduceau mai tot timpul plante noi care erau cultivate in gradini.

De-a lungul timpului au existat nenumarate descrieri despre gradini. Dar, nu vom sti probabil niciodata, de ce s-au numit "gradinile suspendate ale Semiramidei", deoarece Semiramida, regina Asiriei, binecunoscuta de istorici, a trait cu mult timp inainte de infiintarea acestora. Ceea ce cu siguranta se cunoaste, sunt informatiile date de Diodor din Sicilia despre felul in care aratau gradinile. El spune ca pe terase erau plantati smochini, migdali, nuci, rodii, stapanind cu frumusetea lor intreaga suprafata a tinutului. Totodata, diferitele specii de trandafiri, nuferi si arbori de tamaie raspandeau in atmosfera mirosuri imbietoare.

Din nefericire, vestitele gradini au fost distruse in timpul ocupatiei Babilonului de catre persi. Mai mult decat celelalte "minuni" antice (Piramida lui Keops, Templul zeitei Artemis din Efes, Mausoleul din Halicarnas, Statuia lui Zeus din Olymp, Farul din Alexandria si Colosul din Rhodos), Gradinile Semiramidei i-au impresionat pe oamenii din toate timpurile, fiind construite din dorinta de-a crea un loc unde cei care aveau acces isi gaseau pacea sufleteasca.

O lume pierduta...

Timpul necrutator a facut ca aproape totul sa dispara. Dar nu numai timpul ci si oamenii. Cu multi ani in urma, din caramizile si coloanele de piatra s-a construit un dig de-a lungul Eufratului. Astazi, pe locul mirificelor gradini se mai gaseste un singur martor solitar al bogatei vegetatii de demult. Este un arbore, numit Tamaris orientalis, un soi de catina de prin partile noastre. A ramas insa vie legenda.

IOANA FLORIA
http://www.revistamagazin.ro/content/view/9415/21/

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply