
Clipurile postate de acestia pe internet il prezinta pe simpaticul robotel turnând apa dintr-o sticla intr-un pahar, instructiune pentru care a fost programat initial. Apoi, robotului i se cere sa raceasca apa din pahar, lucru care nu intra in „atributiile” lui. Dar dispozitivul, având deja in memorie imaginea unui cub si stiind, prin intermediul senzorilor, ca gheata este foarte rece, reuseste sa identifice, pe masa din apropiere, un cub de gheata si, dupa ce mai intâi il cântareste din priviri, ca si cum ar sta pe gânduri, il apuca cu „degetele” si il pune, incet, in paharul cu apa. Importanta acestei actiuni este cruciala: robotului nu i s-a spus sa puna gheata in pahar, ci doar sa raceasca apa de aici, ceea ce el a facut, din proprie initiativa, prin intermediul cubului.
Un element si mai interesant se refera la capacitatea robotului SOINN de a invata de la alti roboti. De pilda, sa presupunem ca robotul ii serveste drept ajutor in gospodarie unui batrân japonez (deja exista roboti utilitari care indeplinesc astfel de sarcini) si stapânul sau ii cere sa-i prepare un ceai englezesc. Dar robotul nu stie cum se prepara ceaiul englezesc, pentru ca nu a avut o astfel de experienta nicaieri in trecut. Atunci el se conecteaza la o retea din care fac parte mii de alti roboti similari, din intreaga lume, si cere ajutorul acestora: daca un singur robot cunoaste reteta ceaiului englezesc, este suficient, pentru ca i-o va transmite instantaneu „colegului” sau din Japonia, astfel incât acesta sa fie capabil sa execute misiunea trasata si, in acelasi timp, sa nu mai uite niciodata reteta cu pricina.
Hasegawa a precizat insa ca, deocamdata, robotii care gândesc singuri nu vor fi disponibili marelui public: „Trebuie sa-i invatam mai intâi diferenta dintre lucrurile bune si cele rele, trebuie sa le impunem respectarea unui cod moral, pentru ca, altfel, riscam ca situatiile din filme, in care robotii se revolta impotriva oamenilor, sa devina realitate”, apreciaza savantul nipon.
Niciun comentariu: