Ultimul racnet in materie de petrecere a timpului liber este, dupa cum se stie, turismul spatial. Pâna in prezent insa, doar câtiva miliardari excentrici si-au permis biletele de plecare spre astre, caci pretul prohibitiv ii impiedica pe cei mai multi dintre pamânteni sa-si indeplineasca si ei visul de a vedea planeta din spatiu. Dar futurologii opineaza ca, nu peste mult timp, tot mai multi oameni vor putea sa se bucure de privelistea mirifica si vor avea la dispozitie chiar hoteluri de lux, in spatiu...
Confort cosmicSaptamâna trecuta, autoritatile rusesti au anuntat ca vor realiza primul hotel spatial din lume, situat pe orbita circumterestra, la o distanta de aproape 500 km de Pamânt. Constructia va consta in patru capsule de diferite dimensiuni, capabile sa gazduiasca sapte oameni si va avea hublouri imense, prin care turistii se vor putea bucura de imaginea planetei albastre, in toata splendoarea ei. Calatoria pâna la destinatie va fi ea insasi o aventura, caci va necesita doua zile petrecute la bordul navetei spatiale Soyuz, iar resursele financiare de care potentialii turisti ar trebui sa dispuna sunt pe masura: costul transportului se ridica la 200.000 de euro, iar cel al cazarii la 800.000 de euro. Dar, pentru un milion de euro, oricine va putea admira stelele mai de aproape si va putea vedea Pamântul rotindu-se, in departare.
Oficial, hotelul se va numi Statia Spatiala Comerciala si urmeaza sa fie inaugurat pâna in anul 2016, fiind, apreciaza constructorii, mult mai confortabil decât actuala Statie Spatiala Internationala (SSI), folosita deja de astronauti. In conditiile de imponderabilitate specifice altitudinii la care hotelul va pluti, vizitatorii pot opta pentru paturi verticale sau orizontale, de care vor fi fixati prin intermediul unui sistem special, care sa nu-i incomodeze si vor dispune de toate avantajele unui sejur, mai putin de dusuri, intrucât rezervele de apa sunt limitate. Ei se vor putea insa spala, ca si astronautii de pe SSI, cu ajutorul unor bureti, care sa-i ajute sa miroasa frumos chiar si in lipsa apei si a sapunului.
Privelisti de vis si mese ca la mama acasa
Evident, turistii vor fi insotiti de un echipaj experimentat, care le va servi inclusiv masa: toti cei de la bord vor mânca alimente aduse de pe Pamânt si incalzite la microunde. Organizatorii au optat pentru aceasta varianta, ca alternativa la produsele deshidratate pe care le consuma astronautii.
In locul lor, oaspetii hotelului se vor putea delecta cu fripturi, ciuperci, legume si chiar cu compot de fructe. Apa folosita la toaleta va fi reciclata, iar aerul filtrat in permanenta, pentru a elimina bacteriile si mirosurile neplacute. „Interiorul modulului nu va fi similar celui din Statia Spatiala Internationala, ci mult mai confortabil. Vom incerca sa dispunem in asa fel aparatura si mobilierul incât sa anulam senzatia de claustrofobie, inerenta unor astfel de spatii strâmte. In plus, tot pentru a-i face pe clienti sa se simta mai bine in aceste conditii am optat pentru hublouri de mari dimensiuni, care sa dea impresia celor aflati la bord ca se afla, practic, liberi in spatiu”, precizeaza Serghei Kostenko, director executiv al firmei Orbital Technologies, care va construi hotelul. Kostenko a precizat ca Statia Spatiala Comerciala va fi destinata nu doar turistilor cu bani, ci si echipelor de savanti de la diverse institutii, care vor putea face cercetari in spatiu daca gasesc binevoitori dornici sa ii sponsorizeze. Pâna in prezent in spatiul cosmic au ajuns doar 500 de oameni, majoritatea astronauti.
GABRIEL TUDOR
GABRIEL TUDOR
Niciun comentariu: