» » » » » Forme de viață găsite sub gheața unui lac izolat din Antarctica



Lacul Vida, situat în Teritoriul Victoria din Antarctica și destul de aproape de Marea Ross, prezintă anumite caracteristici care, la prima vedere, nu favorizează dezvoltarea vieții: apele sale sunt de șapte ori mai sărate decât cele ale oceanului planetar, temperatura medie multianuală este de – 130C, iar în adâncurile lui este beznă totală. Şi totuşi, surprinzător, în străfundul apelor sale, sub stratul gros de gheață, s-au descoperit numeroase specii de bacterii.
După ce s-au forat 27 m în stratul de gheață, s-a constatat că bacteriile care au fost scoase la suprafaţă aparţin unor specii care nu se regăsesc în nicio familie cunoscută în prezent. Se presupune că aceste bacterii au reușit să supravieţuiască metabolizând cantităţile mari de hidrogen şi oxizii de azot și de carbon care se găsesc în apele sărate şi lipsite de oxigen ale lacului. Cantităţile extrem de mari de hidrogen, de oxizi de azot şi de carbon i-au surprins pe oamenii de știință, care consideră că aceste substanţe s-ar fi format datorită reacţiilor dintre sărurile şi compuşii chimici cu conţinut de azot aflate în rocile din jur. Apoi, de-a lungul timpului, bacteriile au reușit să se adapteze în acest mediu lipsit de oxigen, consumând aceste substanţe pentru a produce atât de necesara energie.
În prezent, se încearcă găsirea mai multor informații despre aceste bacterii, prin studiile care se realizează în laborator. În acest demers, se testează limitele fizice şi chimice până la care pot rezista aceste forme de viaţă și, implicit, dacă este posibilă găsirea microorganismelor în spațiul cosmic. Indiferent de rezultat, această descoperire alimentează speranțele oamenilor de știință în ceea ce privește găsirea vieții sub straturile groase de gheaţă ale lacurilor înghețate, situate pe alte corpuri cereşti.
Foto: dri.edu
http://www.terramagazin.ro/index.php/2012/12/forme-de-viata-gasite-gheata-unui-lac-izolat-din-antarctica/


Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply