In ciuda dezvoltarii tehnologice remarcabile atinse in acesti primi ani ai mileniului III, omenirea este inca total dezarmata in fata unor catastrofe naturale de proportii, omul modern fiind la fel de neputincios, atunci cand se confrunta cu seisme, inundatii sau alte dezastre de amploare cum erau si stramosii lui, cu mii de ani in urma. Chiar si o tara de forta colosala a Americii poate fi ingenuncheata de intemperii, asa cum a dovedit, cu cativa ani in urma, uraganul Katrina. Pentru ca o astfel de calamitate sa nu se mai repete, oamenii de stiinta de peste Atlantic au imaginat o „arca a lui Noe” capabila sa infrunte furia naturii...
O apocalipsa numita Katrina
Pare desprinsa mai curand dintr-un film science-fiction, dar bizara metropola plutitoare ar putea reprezenta o solutie ideala pentru orasele devastate de conditiile meteo extreme. Extraordinara structura masoara circa 300 m inaltime, acopera o suprafata de un milion de metri patrati si poate adaposti pana la 40.000 de oameni. Acestia vor dispune de tot confortul necesar pentru a duce o viata normala, timp de saptamani intregi, avand la dispozitie, pe langa apartamente, si magazine, scoli, spitale si chiar cazinouri. Proiectul, imaginat de firma Space Age, nu neglijeaza nici un amanunt referitor la confort, locuitorii vremelnici ai acestei arce a lui Noe moderna putandu-se plimba prin gradini si urca si cobori cu lifturi imense.
Ideea construirii unui astfel de edificiu a aparut dupa ce orasul New Orleans a fost distrus de uraganul Katrina in 2005. Pagubele au fost atat de mari incat, cu toate fondurile alocate de guvernul de la Washington, comunitatea locala nu si-a revenit nici acum pe deplin, iar procesul de reconstructie este departe de a fi incheiat. Acum, un grup de designeri din Boston propun construirea unui oras plutitor ce ar putea fi ancorat pe tarmurile fluviului Mississippi, intr-un bazin de forma rotunda, adanc de 80 m si avand diametrul de 400 m, putand preveni alte tragedii similare.
Locuintele lacustre ale mileniului trei
Numita New Orleans Arcology Habitat (NOAH), solida constructie de forma unei prisme triunghiulare disipeaza vanturile puternice, permitandu-le sa treaca prin ea. De asemenea, faptul ca este inzestrata cu panouri speciale, o ajuta sa reziste si celor mai puternice uragane, fara ca edificiile si oamenii din interior sa fie cumva afectati.
Locuintele lacustre ale mileniului trei
Numita New Orleans Arcology Habitat (NOAH), solida constructie de forma unei prisme triunghiulare disipeaza vanturile puternice, permitandu-le sa treaca prin ea. De asemenea, faptul ca este inzestrata cu panouri speciale, o ajuta sa reziste si celor mai puternice uragane, fara ca edificiile si oamenii din interior sa fie cumva afectati.
Kevin Schopfer, cel care a creat conceptul, spune ca echipa sa a avut de rezolvat trei mari probleme, atunci cand a pus pe hartie proiectul NOAH: „Prima provocare cu care ne-am confruntat a fost depasirea efectelor fizice si psihologice ale fenomenelor meteo extreme. Necesitatea de a asigura un mediu stabil si sigur este cruciala pentru revigorarea economica pe termen lung a unui oras ca New Orleans. A doua provocare este ca New Orleans este un oras aflat, practic, pe apa si inconjurat de prea multa apa. El a fost construit la nivelul marii si sub nivelul marii, ceea ce face ca aceasta asezare sa fie predispusa la inundatii.
A treia provocare este ca New Orleans este construit pe un sol moale si argilos, asa incat construirea de cladiri la scara larga si cu o concentratie ridicata este deosebit de dificila. Solutia noastra a fost sa introducem o platforma urbana plutitoare, singura capabila sa asigure stabilitate, in conditiile date”, afirma Schopfer. Desi proiectul a fost personalizat, deocamdata, doar pentru New Orleans, el ar putea fi implementat in oricare zona urbana costala, predispusa inundatiilor.
GABRIEL TUDOR
GABRIEL TUDOR
Niciun comentariu: