» » A fost gasita Atlantida?

Desi majoritatea savantilor considera ca Atlantida n-ar fi decat un mit, imaginat de Platon si preluat apoi de numerosi alti ganditori ai Antichitatii, exista inca temerari care continua sa caute continentul disparut. Folosind fotografierea din satelit, tehnologii radar de ultima ora si metode inedite de detectie subacvatica, o echipa de specialisti, condusa de arheologul Richard Freund de la Universitatea Hartford a anuntat descoperirea vestigiilor atlante intr-o zona mlastinoasa din Spania!

Tehnologii de ultima ora
In acest moment, echipa lui Freund, formata din experti americani, canadieni si spanioli studiaza geologia locurilor pentru a vedea daca aceasta corespunde descrierii lui Platon si incearca sa dateze artefactele identificate, urmand ca apoi sa compare perioada careia ele apartin cu cea in care Atlandida ar fi inflorit, potrivit surselor antice.
Cercetarile lor au facut si obiectul unui film documentar produs de postul de televiziune National Geographic si intitulat „Descoperirea Atlantidei”. Totul a inceput atunci cand pe o fotografie luata din satelit, un arheolog spaniol a remarcat ceea ce parea a fi un oras scufundat, in mijlocul uneia dintre cele mai mari mlastini din Europa, Dona Ana, in sudul Spaniei. Imediat, el a luat legatura cu Freund, autor al unei noi metode de identificare a siturilor stravechi – asa-numita tomografie cu rezistivitate electrica, un fel de RMN virtual, aplicat la nivelul solului – care foloseste si radare ce „vad” la adancimi mari, in pamant si intocmeste rapid harti digitale, de o precizie remarcabila. In 2009 si 2010, Freund a colaborat cu arheologii si geologii spanioli, explorand impreuna ruinele vechiului oras, a carui vechime a fost estimata, la o prima evaluare, la peste 4.000 de ani.


Ruinele unui oras inelar

Dar indiciul fundamental asupra destinului Atlantidei a fost dat nu de ruinele gasite in sudul Spaniei, ci de descoperirea, de catre Freund, a mai multor misterioase orase memoriale, construite ca reflectari ale legendarului continent scufundat, in centrul Spaniei. O contributie importanta la aceste descoperiri au avut-o geofizicianul canadian Paul Bauman de la Laboratoarele Worley Parsons din Calgary si geograful Philip Reeder, de la Universitatea South Florida, care au analizat datele cartografice obtinute. Dupa cum se stie, Atlantida reprezinta unul dintre cele mai vechi mistere ale lumii. Potrivit lui Platon, care a scris despre ea acum mai bine de doua milenii si jumatate, Atlantida ar fi fost „o insula aflata in fata stramtorii pe care voi o numiti Coloanele lui Heracle” (Stramtoarea Gibraltar).
Folosind descrierea precisa facuta de Platon, specialistii moderni au realizat o harta virtuala a orasului, pe care acum vor sa o compare cu vestigiile gasite in sudul Spaniei. Un amanunt in plus in favoarea acestei locatii il ofera afirmatia filosofului grec potrivit careia Atlantida se afla in fata unui oras de pe continentul european, numit Gadara – denumirea antica a actualului Cadiz. Probabil, spun cercetatorii, Platon s-a inselat cu putin, iar orasul atlantilor nu se afla in Mediterana, ci in interiorul peninsulei iberice.

In vastele intinderi mlastinoase din delta fluviului Guadalquivir, ei au reusit sa identifice forme geometrice stranii, parand a fi ramasitele unui oras ale carui cladiri erau dispuse in cercuri concentrice, adica exact descrierea platoniciana! Mai mult decat atat, s-a reusit identificarea unei imagini sculptate in piatra si care pare sa reprezinte un razboinic atlant, strajuind intrarea in orasul inelar. Tot cu ajutorul tehnologiei moderne, Freund si colegii sai spera sa poata identifica precis motivul disparitiei acestei civilizatii, ei neexcluzand posibilitatea ca un cataclism natural de proportii sa fi ingropat infloritorul oras sub apa si noroi, intr-o singura noapte, asa cum a scris Platon...



GABRIEL TUDOR

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply