» » » » Ghetarul care a scufundat Titanicul se deplaseaza cu o viteza record



Ghetarul Jakobshavn, despre care se spune ca a cauzat scufundarea Titanicului, se deplaseaza de patru ori mai repede decat o facea in anii '60.
Cercetatorii de la Universitatea din Washingtonau calculat ca Ghetarul Jakobshavn s-a deplasat intre 2012-2013 cu o viteza de 17 km pe an, un adevarat record.
Situat in Sud-Vestul Groenlandei, Ghetarul Jakobshavn este considerat responsabil de producerea aisbergului care a dus la scufunfarea Titanicului in 1912.
Oamenii de stiinta spun ca din cauza ratei de topire a calotei glaciare din Groenlanda, Jakobshavn a ajuns cel mai rapid ghetar plutitor din lume, relateaza The Independent.
Masuratorile prin satelit au demonstrat ca ghetarul s-a deplasat cu 17 km pe an in 2013, adica 46 de metri pe zi. Oamenii de stiinta avertizeaza ca aceasta viteaza este una fara precedent pentru orice ghetar care provine din Groenlanda, zona arctica sau Antarctica.
Jakobshavn impinge mai multa gheata in ocean cauzand o accelerare a ratei cu care contribuie la crestea nivelului marii. Aproape 10% din gheata pierduta de Groenlanda vine de la Jakobshavn, despre care se crede ca ar fi responsabil de cresterea nivelului apelor.
"Din datele noastre doar acest ghetar a contribuit intre 2000-2010 la cresterea nivelului marii cu un milimetru", a explicat Ian Joughin, profesorul coordonator al studiului.
ProTV News

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply