» » » » Explozie stelara care a luminat galaxia, in urma cu peste 12 miliarde ani, observata de cercetatoriO explozie stelara care a luminat toata galaxia din care facea parte astrul si care a avut loc in urma cu peste 12 miliarde de ani, la inceputurile Universului, a fost observata de cercetatorii americani cu ajutorul unui satelit al NASA.
Explozia a avut loc in urma cu peste 12 miliarde de ani, la circa 2 miliarde de ani dupa Big Bang.
Moartea stelei a provocat expulzarea in spatiu a unor jeturi puternice de materie si energie, cu viteza luminii.
Explozia a fost atat de puternica incat a luminat toata galaxia din care facea parte astrul, iar acest lucru a facut-o vizibila pentru cercetatori.
Lumina a calatorit 12,7 miliarde de ani pana pe Pamant si le ofera in prezent cercetatorilor informatii precise despre primele stele din Univers.
"Steaua a trait intr-o epoca foarte interesanta, numita 'era intunecata', la doar cateva miliarde de ani dupa Big Bang", a explicat autorul studiului, Ryan Chornock, de la Centrul de astrofizica Harvard-Smithsonian.
"Intr-un fel, suntem medici legisti care investigheaza moartea unei stele si viata galaxiei in primele ei momente cosmice", a mai spus acesta, citat de Science Daily.
Explozia stelei a fost detectata cu ajutorul razelor gamma si a unui satelit al NASA, pe 6 iunie, iar cercetatorii au avut la dispozitie timp suficient pentru a studia "postluminiscenta" - cauzata de suflul exploziei, care atinge gazele din jur, le agita si le face sa straluceasca.
Aceasta lumina trece apoi prin norii stelari, lasand niste "amprente" in masura in care elementele chimice absorb anumite lungimi de unda.
Observand spectrul luminos, astronomii pot sa determine ce tip de gaze continea galaxia. Initial, in Univers nu existau decat elemente usoare - hidrogen, heliu, litiu. Elementele mai grele au fost create in interiorul stelelor de reactii nucleare.
Astfel, elementele necesare vietii, oxigenul si carbonul de exemplu, nu existau la inceputurile Universului.
Studiul arata ca aceasta galaxie antica nu continea decat o zecime din elementele mai grele existente in sistemul nostru solar. Este posibil deci sa fi existat pe atunci planete telurice, insa formele de viata nu ar fi putut aparea pe ele.
"In epoca in care aceasta stea a murit, Universul se pregatea inca pentru forme de viata, construia elementele necesare", a spus Chornock, al carui studiu a fost publicat in The Astrophysical Journal.
"In viitor, gratie telescopului urias Magellan, vom putea detecta fenomene cosmice care au avut loc si mai devreme", spune Edo Berger, coautor al studiului, cercetatorii putand astfel sa descopere ce s-a intamplat in aceasta "era intunecata" a Universului.

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply