Arta miniaturala. Sanctuarul antic situat la 10 kilometri de Giziantep, la sud de Anatolia, a rasplatit munca unei echipe de arheologi germani cu o comoara de mare pret: peste 600 de obiecte din cuart, pietre semipretioase, ceramica; in special amulete si sigilii. Amuletele au forme si culori diverse, dar ceea ce le confera valoare artistica sunt decoratiunile fine, gravate cu un rafinament remarcabil. Au fost realizate intre secolele al VII-lea si al IV-lea i.Ch. in zona in care au fost descoperite, iar o buna parte in ariile babiloniene, in Persia si Levant. Dincolo de valoarea lor artistica, prezinta interes in studiul evolutiei credintelor practicate de populatiile respective.
Bere pentru defuncti
Intr-o pestera aflata in apropiere de Barcelona au fost descoperite 4 schelete de barbati si un recipient ce continea urme de bere fermentata produsa in urma cu 6400 de ani. Sunt cele mai vechi urme ale acestei bauturi ancestrale descoperite in Europa. Recordul de vechime este detinut de berea produsa in Mesopotamia in mileniul al V-lea i.Ch., la originea ei fiind hazardul: o recolta de orz udata din belsug de ploi a fermentat dupa ce a fost pusa la uscat. Starea de euforie care i-a cuprins pe consumatorii infometati i-a pus pe ganduri. Au reprodus controlat procesul reusind sa obtina o bautura de care nu s-au mai despartit. Era buna la gust si ii facea sa se simta in al noualea cer...
Cel mai vechi sit cunoscut al unei batalii navale
...a fost localizat in largul coastelor siciliene unde s-au infruntat flote ale Cartaginei si ale Romei in anul 241 i.Ch. Din adancul apelor, ascunse in sedimente, au fost scoase la suprafata caschete metalice, piese provenind din armuri si 11 capete de berbeci care au fost montati la prora corabiilor.
Faraon anodin
Au existat faraoni care au marcat istoria si faraoni care nu s-au evidentiat, fiind condamnati la uitare. Unul dintre cei anodini a fost Woseribre Senebkay care a guvernat in preajma anilor 1630 i.Ch. Ramasitele sale pamantesti – a fost depus intr-un sarcofag din cuartita rosie care cantarea 60 de tone – au fost recent descoperite intr-un mormant dintr-o piramida aflata in situl Abydos (in sudul Egiptului), numele sau fiind consemnat pe un cartus (ornament sculptat, in forma de sul desfacut partial, cu texte intiparite). Peretii albi din calcar ai camerei funerare erau pictati cu imagini colorate reprezentand divinitati. Este singurul faraon exhumat din dinastia Abydos, ai carei suverani au fost consemnati in celebrul papirus pastrat in Torino.
DORIN MARAN
Niciun comentariu: