» » » » Lacurile roz - fascinante si misterioase locuri

Suntem obisnuiti ca apa lacurilor, paraielor, marilor sau oceanelor sa bata spre albastru. Insa natura, prin mecanismele sale, de multe ori necunoscute, ne face surprize. De pilda, lacurile... roz. Pe planeta noastra exista opt astfel de lacuri. Noi va prezentam trei dintre ele.Lacul Hillier (Australia). Localizat pe Middle Island, una din insulele ce alcatuiesc arhipelagul Recherche, lacul Hillier a fost descoperit in 1802, de un navigator britanic, Matthew Flinders care a escaladat cea mai inalta culme de pe insula pentru a admira reteaua de ape din jur. Privirea i-a fost atrasa de acest ochi de apa, de culoare roz. Lacul are o lungime de 600 m si este inconjurat de o plaja cu nisip, dincolo de care se intind paduri de eucalipt si niaouli. Oamenii de stiinta nu au reusit sa stabileasca de ce apa este roz, aceasta pastrandu-si culoarea chiar si atunci cand este imbuteliata sau pusa in recipiente. Initial, prin anul 1950, s-a presupus ca apa este colorata de niste bacterii sau alge (Dunaliella Salina) care in apa sarata ar produce un pigment roz, insa analizele ulterioare nu au aratat existenta vreunei bacterii sau alge.

Lacul Dusty Rose (Canada)

 Singura descoperire speciala a fost concentratia mare de sare, dar acest fapt nu ar duce la schimbarea culorii apei. O alta teorie, aflata in cercetare, si cea mai acceptata pana in prezent, este aceea ca minunata culoare este data de lipsa mare de nitrati sau de sarea din jurul lacului. De mentionat ca salinitatea lacului este foarte mare, apropiindu-se de cea inregistrata de Marea Moarta. In ciuda eforturilor depuse oamenii de stiinta, nu au deslusit inca, originea culorii roz a lacului.
 Este singurul lac roz care nu contine sare si nici alge care sa-i dea aceasta culoare. Unii dintre cercetatori considera ca apa glaciara subterana, pana sa ajunga in lac, ar spala niste roci de culoare roz, astfel explicand-se culoare lacului. Situat in British Columbia (Canada), lacul este destul de neobisnuit, poate chiar unic in lume, daca tinem cont ca apa nu este sarata.

Lacul Retba (Senegal)

 Se afla la nord de peninsula Cap Vert din Senegal, in nord-estul regiunii Dakar. Lacul arata ca si cum ar fi umplut cu... sange, insa, dupa cum afirma specialistii, apa foarte sarata, atrage o bacterie ce coloreaza apa. In lacul Retba concentratia de sare ajunge si la 40%, iar localnicii aduna zilnic sarea din apa. Unul dintre oamenii de stiinta, expert in bacterii, Michael Danson de la Universitatea Bath incearca sa explice fenomenul astfel: "Culoarea roz este produsa de organismul iubitor de sare, Dunaliella Salina. El produce un pigment rosiatic care absoarbe si foloseste energia solara pentru a crea mai multa energie, iar in acest proces apa devine roz. Se credea mai demult ca lacurile precum Retba sau Marea Rosie, care au concentratii mari de sare, nu pot sustine viata. Dar ele sunt, in realitate, pline de organisme".
 Aproape jumatate din lacurile roz se afla pe teritoriul Australiei.

IOANA FLORIA




Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply