» » » » » Batalia pentru Guadalcanal

Operatiunea codificata "Turnul de Control" a reprezentat o campanie militara prelungita a SUA si a aliatilor impotriva bazelor japoneze din sudul arhipelagului Solomon, din Pacific, in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. Principala tinta a americanilor era insula Guadalcanal (cea mai importanta, unde era situata si capitala Haniara). Batalia pentru Guadalcanal a durat de la 7 august 1942 si pana la 7 februarie 1943, cand fortele japoneze s-au retras complet din acea zona. A fost o victorie strategica a aliatilor care deschidea o larga perspectiva spre infrangerea totala a Imperiului japonez.

Atacul surprizator

 Victoria aliatilor in Batalia pentru Guadalcanal s-a profilat din primele zile ale atacului asupra insulei principale vizate, din noaptea de 7-8 august 1942. Fortele navale si puscasii marini au luat prin surprindere fortele japoneze, care nu se asteptau la un atac in acea regiune a Pacificului. In consecinta, locatia esentiala japoneza a fost pierduta, si anume aeroportul Henderson.
 Simultan, numeroasele forte navale aliate au atacat si alte insule ale arhipelagului Solomon (Tulagi, Florida etc.). Ulterior, japonezii au incercat recucerirea acelui aeroport strategic, dar au esuat. S-au dat mai multe lupte in diverse insule care aveau baze japoneze intarite. Toate eforturile aliatilor, si in primul rand ale SUA, se indreptau catre inlaturarea posibilitatii ca japonezii sa ameninte rutele de transport catre sudul Pacificului, si in primul rand catre aliatii Australia si Noua Zeelanda.
 Batalia pentru Guadalcanal a starnit controverse in randul inaltilor oficiali ai SUA, intrucat Marea Britanie (principalul aliat) sustinea ca prioritara este anihilarea Germaniei. Dar faptul ca Imperiul japonez afecta grav interesele SUA (si nu numai) in Pacific a determinat ca amiralul Ernest King sa conceapa planul acestei campanii. Dar acest fapt declansa o competitie intre resursele militare aliate din Europa si Pacific. Iar generalul George C. Marshall se opunea Operatiunii Turnul de Control. Dar sefii de stat major ai SUA s-au inteles in cele din urma si amiralii Nimitz si King au acceptat sa atace numai cu fortele navale si puscasii marini. In total, au fost mobilizate 75 de nave de razboi (grupate in Fiji), care au aplicat - pentru a lua prin surprindere inamicul - tactica poreclita "Rondul de noapte Guadalcanal"... Batalia decisiva s-a dat in decembrie 1942, apoi japonezii au inceput retragerea. Abandonarea totala a sudului arhipelagului Solomon s-a facut la 9 februarie 1943. Trebuie mentionata si victoria aliatilor asupra sistemului de aprovizionare militara a japonezilor numit "Tokyo Express", care alimenta bazele japoneze din jurul insulei Guadalcanal.

Inceputul sfarsitului pentru japonezi

 Victoria strategica a aliatilor in Pacificul de Sud le-a deschis drumul catre centrul acelui ocean si apoi catre insulele din jurul Japoniei. SUA pregatea pas cu pas atacul decisiv asupra capitalei Tokyo si, in general, asupra "Japoniei terestre". Batalia de la Guadalcanal a facut parte din "Teatrul de operatiuni militare din Pacific", care a fost deschis de politica militarista a Imperiului japonez in 1931, prin invazia Manciuriei sau, dupa alti autori, in 1937, prin al Doilea Razboi sino-japonez, finalizat cu victoria Republicii Chineze (Republica Populara Chineza a fost proclamata in 1949).

PAUL IOAN



Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply