În timp ce studiau o formă neobişnuită a materiei în două acceleratoare de particule, două echipe de specialişti au descoperit, independent una de alta, o particulă despre care nimeni nu ştia că există.
Particula Zc(3900) este o descoperire cu totul neaşteptată. Este diferită de tot ceea ce se cunoştea până acum, prin faptul că este alcătuită din 4 quarci.
De obicei, particulele conţin 2 sau 3 quarci. Protonii şi neutronii conţin câte 3, în vreme ce particule mai puţin cunoscute, precum pionii şi kaonii, conţin câte 2 quarci.
Zc(3900) conţine 4, fiind, astfel, un tetraquarc (un mezon cu 4 quarci), despre care, până acum, se credea că ar fi doar o formă ipotetică a materiei.
Descoperirea a fost făcută independent în două acceleratore de particule: experimentul Belle, din Japonia, şi experimentul BESIII, din China. Niciunul dintre laboratoare nu căuta această particulă şi nici nu prezisese existenţa ei; totuşi, rezultatele unor măsurptori efectuate cu prilejul unor alte experimente au sugerat că e vorba despre o misterioasă particulă nouă, un tertraquarc.
Cele două laboratoare studiau o altă particulă exotică, numită Y(4260), descoperită în 2005, despre care se crede că ar conţine doi quarci, dar şi un gluon „în plus”. Gluonii sunt particule subatomice asociate cu forţa nucleară puternică (una dintre cele patru tipuri fundamentale de forţe care acţionează în natură), care ţine laolaltă componentele nucleului atomic. Astfel, orice hadron (cum sunt protonii şi neutronii) ar trebui să conţină gluoni, care leagă între ei quarcii componenţi. Dar Y(4260) are un gluon în plus faţă de câţi ar trebui să aibă, conform calculelor.
În timpul coliziunilor de particule realizate în acceleratoarele Belle şi BESIII, pentru formarea particulei Y(4260), fizicienii au observat o creştere bruscă, neaşteptată, a semnalului ce corespundea resturilor de particule rezultate din coliziune, la un nivel de energie de 3.9 gigaelectronvolţi (GeV). Această energie echivalează cu de cca. 4 ori masa unui proton şi sugerează existenţa unei particule noi şi ciudate, care conţine 4 quarci.
Niciun comentariu: