» » » » » NASA solicită mobilizarea generală împotriva asteroizilor care ameninţă Terra (VIDEO)



NASA a lansat un apel de mobilizare generală a comunităţii ştiinţifice, a industriei spaţiale şi a astronomilor amatori, cerându-le să contribuie la depistarea tuturor asteroizilor care reprezintă o ameninţare potenţială pentru Terra şi să dezvolte metode de protejare a planetei noastre.


Această iniţiativă este inclusă în programul "Grand Challenge" ("Marea Provocare") lansat de Casa Albă, o serie de obiective de importanţă naţională şi internaţională care necesită inovare şi descoperiri ştiinţifice şi tehnologice, informează AFP.
Programul "Grand Challenge" are la bază colaborări multidisciplinare şi o varietate de parteneriate între NASA şi alte agenţii guvernamentale americane şi internaţionale, industrii, universităţi şi astronomi amatori.
El vine în completarea misiunii recent anunţate de NASA care vizează lansarea unui vehicul spaţial fără echipaj uman care va capta un asteroid şi îl va "remorca" pentru a-l plasa pe orbita din jurul Lunii pentru a putea fi studiat apoi de astronauţi.
"NASA lucrează deja pentru a găsi asteroizii care ar putea reprezenta un pericol pentru planeta noastră şi, deşi am găsit deja 95% din totalul asteroizilor mari (...), trebuie să îi detectăm pe toţi", a declarat Lori Garver, administrator-adjunct al agenţiei spaţiale americane.
"«Grand Challenge» se concentrează pe detectarea (...) asteroizilor şi pe ceea ce va trebui să facem în cazul unei ameninţări potenţiale. În acest cadru vom profita de angajarea publicului şi de capacitatea sa de inovare şi le cerem cetăţenilor şi oamenilor de ştiinţă să ne ajute să rezolvăm această problemă planetară", a adăugat ea.
Reziduuri ale procesului de formare a Sistemului Solar, numeroşi asteroizi, de diverse mărimi, circulă în spaţiu în apropiere de Terra.
NASA a descoperit deja 95% din numărul total al asteroizilor mari, care au diametre de peste 1 kilometru. Un astfel de asteroid ar fi provocat dispariţia dinozaurilor în urmă cu 65 de milioane de ani, după ce s-a prăbuşit pe Terra.
Oamenii de ştiinţă spun că o coliziune cu un astfel de asteroid este foarte rară şi că niciunul dintre asteroizii mari detectaţi nu prezintă un risc de coliziune în viitorul apropiat.
Dacă asteroizii mari sunt uşor de reperat, situaţia este complet diferită pentru ceilalţi mai mici, care sunt mult mai numeroşi.
Congresul american a cerut NASA în 2005 să găsească toţi asteroizii cu diametre de peste 140 de metri, care au potenţialul de a distruge un oraş mare.
Potrivit NASA, există probabil 25.000 de asteroizi cu diametre de cel puţin 100 metri pe orbite apropiate de planeta noastră. Doar 25% dintre ei au fost detectaţi.
Articolul complet in...





Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply