» » » » Guge, regatul pierdut


În vestul arid al Tibetului zac ruinele unui regat misterios care le oferă arheologilor comori comparabile cu oraşul italian Pompeii. Odată, acest regat controla comerţul cu aur, mătase şi mirodenii dintre India şi China.
2
Mulţi cred că ruinele acestui castel sunt similare cu cele văzute în seria “Stăpânul inelelor”. Ruinele Regatului Guge se găsesc la Zhabran, judeţului Zhada, din Regiunea Autonomă tibetană din China.
3
Regatul Guge a apărut în secolul X şi a supravieţuit timp de aproape 700 de ani, înainte să dispară în mod misterios. De zeci de ani, ruinele regatului au atras numeroşi turişti, arheologi, fotografi şi exploratori din întreaga lume. Aceştia nu sunt interesaţi numai de cultura şi arta Guge, cât mai ales de modul misterios în care un astfel de regat imens şi puternic a dispărut.
4
Capitala sa era situată la 3.600 m deasupra nivelului mării, pe înălţimile platoului tibetan. Era un regat de o bogăţie fabuloasă şi de o mare importanţă religioasă. Timp de două secole, aici a fost leagănul budismului din Himalaya. Dar acest centru comercial şi spiritual care prospera de şapte secole a dispărut fără urmă în 1630. Până astăzi, misterul regatului tibetan Guge a rămas neelucidat.
6
Încăperile ruinelor dezvăluie stiluri diferite, fiind combinate camerele simple cu cele luxoase, semn că aici se află urmele unor palate regal şi temple. Comparativ cu încăperile simple, aflate la primele etaje, camerele pentru nobili şi familia regală se află la etajele superioare şi sunt bogat ornamentate, bucurându-se de privelişti deosebite.
8
Castelul a fost construit pe marginea unei stânci având asigurat un sistem de apărare circular. Se spune că lemnul de foc a fost utilizat pe scară largă de oamenii din Regatul Guge, mai ales pentru a lupta împotriva iernilor reci date şi de altitudinea mare.
7
În ruinele castelului se găsesc şi multe sculpturi şi statuete din aur şi argint, budiste. Cea mai impresionantă este statuia numită “Guge Silver Eye”. Alături de acestea, picturile murale din perioada regatului sunt păstrate, în ciuda trecerii timpului. Acestea descriu aproape în detaliu societatea antică Guge, cufundată în mister.
9
11
10
12
Sursa: http://romanian.cri.cn/221/2011/08/05/1s119300_1.htm

Unknown

Adm. MISTERELE LUMII
«
Next
Postare mai nouă
»
Previous
Postare mai veche

Niciun comentariu:

Leave a Reply